NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Vor sorta deșeurile ca în Europa. Aproape 1000 de gospodării dintr-un sat din raionul Glodeni vor primi tomberoane

Aproape 1000 de gospodării din satul Fundurii Vechi, raionul Glodeni vor beneficia de serviciul de colectare separată a deșeurilor. Grație proiectului „Mă implic”, implementat de Centrul Moldo-Elvețian pentru cooperare SKAT, fiecare familie va fi aprovizionată cu tomberon pentru colectarea deșeurilor și transportarea acestora la groapa de gunoi.

„Am reușit să procurăm tehnica necesară, tomberoane, sacii necesari, să amenajăm gunoiștea și să construim un depozit. Toate aceste lucruri costă un 1,880 milioane de lei, 1,2 milioane este contribuția din partea proiectului finanțat de către Centrul Elvețian, SKAT și 680 de mii – contribuția localității”, a menționat primarul.

Din 1 februarie, autoritățile locale vor repartiza tomberoanele fiecărei gospodării. Locuitorii vor beneficia de acest serviciu în schimbul unei taxe de 15 lei, iar deșeurile colectate vor fi selectate. Sticla, plasticul și pelicula vor fi prelucrate de către agenți economici, iar cele menajere vor fi dirijate spre groapa cu gunoi.

„La moment avem procurate un tractor, două remorci, 1020 de tomberoane.  920 vor fi repartizate gospodăriilor și 100 vor fi repartizate agenților economici. Mai avem procurat tocătorul de crengi și avem procurat încă un pres care va ajuta la balotarea plasticului și cadou din partea agentului economic – o lopată pentru dezăpezire”, a mai adăugat Anatolie Gnatiuc.

Locuitorii satului salută acest proiect și abia așteaptă să învețe să sorteze deșeurile ca în Europa.

„Desigur că este binevenit, va fi mai curat satul și mai ușor pentru populație. Va fi perfect.”

„Consider că este foarte binevenit pentru satul nostru care merită așa proiect. Sper că o să fie totul bine și că sătenii noștri vor aprecia asta, pentru că știți că au mai fost probleme prin alte sate cu tomberoanele. Eu consider că la noi oamenii sunt de treabă și o să fie totul bine. Așteptăm cu nerăbdare.”

„Cetățenii de la noi din sat au primit vestea cu mare bucurie. Au așteptat demult proiectul „Mă implic”. Sperăm să avem un sat prosper, curat, cu oameni gospodari. Așteptăm să ne aducă tomberoanele și sper ca oamenii să fie primitori, să respecte regulile. Sper că satul nostru va fi curat  și cu oameni gospodari”, au afirmat locuitorii.

Bătrânii sunt cei mai mulțumiți de implementarea proiectului. Ei spun că sunt pregătiți să achite acest serviciu, doar pentru a scăpa de povara evacuării deșeurilor.

„Eu am păreri bune, mi-ar plăcea lucrul acesta și demult aștept. Eu trăiesc singurică și nu este mult gunoi, dar mătur în fața ușii, mătur acolo-dincolo. De ce să-l arunc în drum? Acum am doi saci și aș vrea să-l ducă. Cât o fi de plătit, eu atât o să plătesc, doar să vină să-l ia”, a spus o bătrână.

Satul Fundurii Vechi numără aproape trei mii de locuitori.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"