NordNews
Avem ce spune

VIDEO | „Vrem la tabără”! Unica tabără pentru copii din raionul Glodeni riscă să fie închisă pentru totdeauna

Raionul Glodeni riscă să rămână fără ultima tabără pentru copii. Baza de odihnă „Andrieș” din satul Hîjdieni se află într-o stare deplorabilă. Pentru amenajarea taberei este nevoie de aproape cinci milioane de lei, bani de care autoritățile raionale nu dispun.


Din cauza pandemiei, taberele din țară au rămas închise în această vară. Cea din Hîjdieni ar putea rămâne închisă însă pentru totdeauna pentru că nu corespunde normelor necesare. Copiii se plâng că nu vor mai avea unde să-și petreacă vacanța de vară.

Vreau să merg iar la tabără. Ar fi bines ă fie bazin pentru că este cald. Vara aceasta stau mai mult acasă din cauza carantinei.

Vreau la tabără pentru că a fost interesant, au fost prieteni. Aș dori ca odăile să fie mai amenajate și mai curate sau să fie bazin, mai distractiv.

Părinții spun că la tabăra din Hîjdieni odraslele lor își petreceau vacanța eficient și în siguranță.

Ei stau acasă, se plimbă pe drumuri, părinții și bunicii trebuie să aibă grijă de ei. Mergeau la tabără, se odihneau, părinții știau că sunt monitorizați. Acum este foarte greu.

Condițiile trebuie să fie bune, pentru ca micuții să dorească să vină aici la odihnă.

Odinioară, la tabăra din Hîjdieni veneau să-și petreacă vacanța copii din toată țara, dar și de peste hotare. Din cauza condițiilor proaste de cazare, numărul vizitatorilor a scăzut de aproape trei ori.

Avem nevoie de canalizare, apă caldă și rece, iluminat stradal, un teren de fotbal și volei, pentru ca micuții să aibă cu ce se ocupa, să le fie vesel.

În acest an, Centrul de Sănătate Publică, a interzis activitatea taberei din cauza că bucătăria și cantina au ajuns într-o stare deplorabilă.

Sunt mai noi și mai vechi. Acest aragaz e vechi, are 20-30 de ani. Acestea au 9-12 ani.

Și căsuțele de odihnă sunt într-o stare avariată. Unele pustiesc deja de mai mulți ani.

Priviți, aici încape o mână, se vede cum a fugit construcția la vale. Peste un an sau doi peretele va fugi cu totul la vale și această căsuță va fi deja nelocuibilă.

Anual, pentru amenajarea și întreținerea taberei sunt alocați un milion de lei, prea puțin pentru a efectua toate lucrările de reparație.

Circa 40 la sută din mobilier este nou. Avem paturi și saltele noi. Din păcate nu sunt în toate căsuțele. Avem un proiect pentru a renova casa nr. 8, care este și cea mai mare. Am cumpărat deja materialele de construcții, am schimbat geamurile, acum am cumpărat materialele necesare pentru reparația interioară și pereții externi.

Autoritățile locale și raionale sunt în căutarea unei soluții pentru a nu închide tabăra. Mai mult, acestea doresc să creeze aici condiții de odihnă și pentru copiii cu dizabilități.

Vom veni cu acest proiect către organizații guvernamentale și  nonguvermentale. Am propus primarului să deschidem un cont pentru donații la primăria Hîjdieni, unde doritorii ar putea dona bani pentru reconstrucția acestui obiect istoric.

Tabăra „Andrieș” a fost construită în anul 1983. Într-un sezon, aici își petreceau vacanța de vară aproape 1500 de copii. Alte tabere de odihnă din raion au fost făcute una cu pământul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"