NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Z-ul rusesc din Bălți vine din Fălești. Cine-i autorul

Lilian Șuiu, bărbatul care a fost surprins cu Z-ul rusesc inscripționat pe portiera din spate a automobilului minte și, totodată, se justifică. Ieri, automobilul acestuia a fost filmat pe o stradă din Bălți de către un taximetrist, care, imediat, a dezlipit Z-ul de pe automobil, literă inscripționată pe tehnica militară rusească care ar însemna un apel „Pentru victorie” („Za pobedu”).

,,Șoferul taxiului: – Iată, poftim, ce atitudine au locuitorii din Bălți față de ostilitățile pe care le fac rușii în Ucraina. Cum vă place? … Poftim.

– Dar tu ce? Pentru asta știi că poți fi dat în judecată? Cum te cheamă? Ce înseamnă? Tu știi ce fac rușii acolo?

Șofer cu Z-ul rusesc: – Nu, dap ce…? Democrație, da? Alții susțin pe Ucraina…

Șoferul taxiului: – Eu te dau la poliție, eu te dau la poliție ” (dialog dintre șoferi)

Mai mult, pe mașina șoferului flutura drapelul Federației Ruse. A doua zi de la cele întâmplate, întrebat de jurnaliști ce l-a determinat la acest gest, bărbatul s-a pierdut în declarații.

,,Nu eu am pus, nu eu am pus. –Dar cine? –Nu eu am pus.  Să văd cum lumea reacționează. Nu că am pus că susțin pe cineva, eu pe toți îi susțin.  Că eu nu pot să pun toate flagurile, iată azi am vrut să ies cu haholii. Azi am vrut să ies cu flagul Ucrainei și să văd cum reacționează lumea. De ce Hotelul Național de la Chișinău a fost vopsit cu culorile drapelului Ucrainei? Asta nu-i provocare?  Dacă se duc la ambasada Rusiei și strigă, acolo asta nu este provocare?  Când au făcut proteste la ambasada Rusiei, de ce nu ați ieșit? Vreau să văd dacă lumea crede în toate fake-urile care sunt arătate la televizor?”, a spus Lilian Șuiu, locuitor s. Pînzăreni, r. Fălești

Ulterior, bărbatul a început să atace jurnaliștii, afirmând că nu este un susținător al războiului din Rusia și că a vrut doar să afle ce cred bălțenii despre conflictul din Ucraina. Într-un final, șoferul a recunoscut că îi pare rău pentru fapta sa.

,,Asta nu înseamnă că dacă eu am pus, atunci eu țin cu Rusia, eu vreau să fie pace la noi în țară.  Eu țin pentru țara mea, vreau să fie pace, pentru că am doi copii. Nu stătea cu curul pe scaun, nu stătea cu curul pe cal și să primește bani, du-te în Donbas, în Ucraina și vezi ce se întâmplă acolo. Da, mie îmi pare rău că am făcut treaba asta, îmi pare rău. Nu am știut că așa reacție va fi între lume, eu chiar am vrut să văd, întradevăr”, a mai spus șoferul.

,,Unii locuitori din sat condamnă gestul consăteanului lor, iar alții îi sar în apărare.

,,El cum a spus, că suntem într-un stat democrat. Eu cred că, de fapt, că el știe ce înseamnă democrație. Eu nu sunt deloc de acord cu ceea ce face el, asta e foarte foarte urât.

,,A, da da da.  Și are alt steag, că așa e modna. (în vogă).  E făcut litera „Z” pe mașină. ”

,,Pe internet aseară l-am văzut.  Aici fiecare are părerea lui, noi suntem într-o țară democratică, cu cine vrea, cu acela ține omul.  Sora lui trăiește în Rusia și poate de asta și îi susține.

,,E băiat de treabă el, nu am nimic.

,,Nu are el semnul ăsta la mașină. Eu am văzut, nu are.  Este el, trăiește acolo. La el nu era așa la mașină, eu abia acuma văd”, au spus locuitorii din sat.

Ieri, oamenii legii au declarat că s-a autosesizat pe marginea acestui caz, iar astăzi au spus că bărbatul a fost deja citat la Inspectoratul de Poliție, fără a oferi mai multe detalii.

Menționăm că, potrivit articolului 346 din Codul penal, acţiunile intenţionate îndreptate spre ațîțarea vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, etnice, rasiale sau religioase, se pedepsesc cu amendă în mărime de până la 30 de mii de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani.

 

3 Comentarii
  1. Petru spune

    Când toți handicapații omoară și violează le blurați fețele și nici vorbă de publicarea numelui. 🤦‍♂️

  2. Alexei spune

    Eu nu țin cu „ursul” , dar prin ce a ațîțat, dacă a lipit un „Z” pe partbiriz ? Poate pe amanta lui o cheamă Zina, poate susține echipa Zarea, poate îi place producția Zorile?… Și așa mai departe. Repet încă odată – nu țin cu „ursul”!

  3. […] șoferul a declarat jurnaliștilor că îi pare rău petru gestul său și că doar a vrut să vadă care este reacția moldovenilor […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"