NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Zahărul se va scumpi. Procesul de producere a început la fabrica din Drochia

Prețul la zahăr va crește în acest an din cauza recoltei scăzute de sveclă. Agricultorii înregistrează pierderi de până la 50 la sută din roadă. Recolta nu este suficientă pentru a face față cererii de piață, declară reprezentanții fabricii de zahăr din Drochia care acum o săptămână și-a început activitatea.

Dacă anii trecuți, agricultorii recoltau până la 50 de tone de sveclă la hectar, anul acesta roada este de 20-25 de tone.

În anii precedenți, aceiași tehnologie, aceleași mecanisme, aceleași cunoștințe, dar rezultatele erau cu mult mai bune, 40-50 t de sfeclă la un hectar colectam, iar anul acesta, acum ducem calcule provizorii, dar recolta este de puțin peste 20 de tone, maximum 25 de tone, spune TCACI IGOR, administratorul SRL „Hiliuțeanu”.

Seceta din acest an va avea urme adânci. Agricultorii prognozează aceleași pierderi și în următoarele sezoane.

Problema principală este că venim din an în an cu deficit de umiditate. În solul de un metru rezultatele arată avem 30 mm de umiditate, ceea ce îi de 6 și ceva mai puțin decât norma. Reieșind din roada atât de redusă din acest an, eu consider că o să se scumpească. Cel puțin pe piața internă o să se scumpească, a adăugat TCACI IGOR, administratorul SRL „Hiliuțeanu”.

Între timp, fabrica de zahăr din Drochia a început producerea primului zahăr din acest sezon.

Compania a început activitatea pe 9 septembrie, după 3 zile deja s-a încadrat în producerea planificată. Totul merge fără careva complicații, lucrăm în regim stabil, a declarat MAGDEI RASTISLAV, administrator Suedzucker Moldova.

În Republica Moldova activează doar două fabrici de zahăr, cea din Drochia și orașul Cupcini, raionul Edineț. Recolta de sveclă din acest an va fi insuficientă pentru a face față solicitărilor ambilor producători.

Timp de 24 de ore în mediu prelucrăm 3,5 mii de tone de sfeclă de unde se extrage 500-600 de tone de zahăr pur, spune MAGDEI RASTISLAV, administrator Suedzucker Moldova.

Procesul pregătirii zahărului este unul anevoios. Până a obține micile cristale sfecla trebuie să treacă mai multe etape.

Sfecla este adusă în ciclul de fabricaţie de obicei prin transport hidraulic, cantitatea de apă necesară este de 5 tone de apă pentru 1 tonă sfeclă.

După spălare, sfecla este tăiată sub formă de tăiței, pentru a se obține mai ușor sucul. În procesul de extracţie se urmăreşte epuizarea tăiţeilor de sfeclă, de aceea aceştia sunt încălziţi rapid pentru de naturarea celulelor, după care începe difuzia propriu-zisă.

Următoarea etapă este purificarea calco-carbonică care utilizează oxidul de calciu şi bioxidul de carbon. Acest proces duce la obţinerea unei zemi termostabile. După care se produce cristalizarea propriu-zisă a zahărului.

Zahărul obţinut de la centrifugare conţine umiditate între 0,5 şi 2,5 %, după care acesta trece prin 3 etape de bază: uscarea, condiţionarea şi depozitarea zahărului.

În prezent, prețul unui kilogram de zahăr pornește de la 12 lei.

 

1 Comentariu
  1. Cetatean MD spune

    Unde sunt rezervele ? Dece nu se implica guvernarea ?Seceta profunda va avea efecte si in urmatorii 2 ani.In asa tempou preturile la produsele agricole intr-o tara agrara se vor dubla.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata