
Cei mai buni zece antreprenori din municipiul Edineț au fost premiați de autoritățile locale. Aceștia sau ales cu diplome pentru „Cel mai mare angajator”, „Cel mai mare investitor al anului”, „Cel mai activ băștinaș pro-bussines din diasporă” sau „Cel mai mare contribuabil la dezvoltarea localității”.
Dumitru Bacalîm a locuit și muncit în străinătate, dar s-a întors acasă, în Republica Moldova, unde și-a deschis o afacere și a creat 30 de locuri de muncă.
„Prima nominalizare a fost pentru cel mai bun debut al anului. Am început afacerea anul trecut și avem, practic, jumătate de an de producție. Facem producțiiile cablaje și electronică. A doua destincție este pentru reîntoarcerea la baștină după un timp destul de îndelungat, mai mult de 20 de ani. Ușor nu este, dar realizabil – cu siguranță”, spune Dumitru Bacalîm.
Printre antreprenorii care s-au ales cu diplome se numără și Veronica Roșca în vârstă de 29 de ani.
„Am ajuns la un proiect, „Edineț – Pol de creștere economică”. Am fost cinci tineri care am participat. Și cumva am câștigat. Erau patru locuri și am fost prima. Nu m-am așteptat. De aici a început munca”, povestește Veronica Roșca.
Tânăra și-a deschis o afacere cu miros de boabe de cafea.
„Noi avem un „Coffee to go” aici, în Edineț. Primul „Coffee to go” în Edineț. Fiind tânără mămică, în concediu de maternitate, ieșeam des cu copilul la plimbare în parc, prin oraș și nu aveam de unde să-mi iau o cafea. Adică, dacă voiam să-mi iau o cafea, trebuia să intru undeva. Cu căruciorul, vă dați seama, ridică-l, coboară-l”, continuă femeia.
Primarul orașului Edineț spune că acest eveniment vine să-i scoată în evidență pe antreprenorii care contribuie la dezvoltarea localității.
„Faptul că anterprenorii depun mult efort, dublu, triplu, cvadru chiar, pentru ca noi să ne simțim mai bine, este un lucru cert. Astăzi i-am menționat pe zece din anterprenori. Anterprenorii debutanți, anterprenorii care plătesc cele mai multe taxe și impozite în bugetul local. Toți vrem pensii, toți vrem salarii, dar nu conștientizăm că pensiile și salariile se fac cu trudă”, susține Constantin Cojocaru, primarul municipiului Edineț.
La eveniment au fost prezenți viceprimarul de Piatra Neamț, Marius Irimia, și primarul de Alba Iulia, Gabriel Pleșa. În localitate este implementat proiectul „Edineț, oraș cu perspectivă de viitor”, implementat de Primăria locală în parteneriat cu Primăria municipiului Alba Iulia, România.
„Oraș cu care desfășurăm un parteneriat pe fonduri europene, de peste 4.300.000 de euro. Dânșii sunt liderul de proiect, noi suntem parteneri. Așa au fost condițiile proiectului european. Iată, peste 4.000.000 de euro care vor fi implimentate în infrastructură, în rețele, în IT, în soluții smart. E primul proiect de acest gen, cu un partener din România, Uniunea Europeană, care se desfășoară în Republica Moldova”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia din România.
În municipiul Edineț sunt înregistrați peste 1500 de antreprenori.