NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Zece luni fără sentință. Carabinierul care a împușcat mortal un tânăr din Elizaveta ar putea fi eliberat

La aproape un an de la tragedia din Elizaveta, când Simion Botnari de 23 de ani a fost împușcat mortal într-o încăierare de către carabinierul Vitalie Tătaru, procesul bate pasul pe loc. Mama victimei se teme că ucigașul fiului ei va fi eliberat, fapt confirmat și de avocatul învinuitului. Ședințele de judecată sunt amânate cu regularitate, iar făptașul nu își recunoaște vina.

Nu, nu s-a luat nici o decizie. Greu se audiază persoanele care au fost acolo. Avocații lui tot amână, ba că sunt ocupați, ba nu au timp. Eu cred că așa e la ei totul programat, povestește Galina Botnari, mama victimei.

De luni de zile, Galina Botnari nu își mai găsește liniștea. Vrea să facă dreptate pentru copilul ei, însă cu fiecare zi rămâne tot mai dezamăgită de justiția din Republica Moldova.

Nu, nu își recunoaște vine. Noi nu ne-am întâlnit încă niciodată, doar online.Nu au sunat niciodată, chiar dacă ne întâlnim pe stradă nu spune nimic. Nici nu au fost, nici nu au sunat, nimic. Eu cer să fie judecat pe viață, cum a ucis copilul meu, așa și el. Ai lor văd soarele, dar al meu nu vede, spune Galina Botnari, mama victimei.

Galina Botnari susține că rudele făptașului scot bani grei din buzunar pentru a-l scăpa pe Vitalie Tătaru de închisoare. Femeia se teme că cel  care i-a omorât fiul fără niciun motiv se va bucura în scurt timp de libertate.

Eu am cerut să fie și partea lui deja audiată. Nu durează două trei ore audiențele, maxim o oră jumătate. Dacă ar audia măcar doi trei pe zi, demult era să fie totul rezolvat. Ei trag de timp, ca el să fie eliberat. Ei dau bani peste tot. Ei astupă, dar bani cât vor fi?, a adăugat Galina Botnari, mama victimei.

Vecinii și rudele familiei Botnari, care au organizat un protest imediat după tragedie, au rămas și ei dezamăgiți de justiția din țara noastră.

Eu nu știu pe ce se bazează avocații, ce dovezi au, dar după părerea mea nu trebuia să-l omoare, trebuia justiția atunci adusă și să facă totul legal, dacă a încălcat să fie tras la răspundere, dar nu să îl ucidă, cred că nu e corect. 

În cel mai rău caz trebuia bătut, dar nu să scoată pistolul și să îl omoare. Trebuie să stea în închisoare, a făcut un mare păcat, a omorât un om, pe care nici nu îl cunoaște.

Eu nu pot să îl judec, dar trebuie să fie dreptate, pentru că băiatul a fost foarte cuminte, nu era scandalagios, nu făcea rău, era foarte cuminte. Nu-i dreptate.  Așa e la noi sistemul, unul corupt și fără legi.

Avocatul învinuitului, spune că Vitalie Tătaru ar putea fi eliberat în doar câteva luni.

Conform Constituției Republicii Moldova, cât și a Codului de Proceduri Penale, cât și a drepturilor fundamentale ale omului, se prezumă că mai mult de un an de zile nu poate fi reținută o persoană în stare de arest. Având în vedere că pe 13 ianuarie 2020 persoana învinuită a fost reținută, deci avem pericol că până la finalizarea acestui proces penal, persoana poate fi eliberată pe drept, nu că nu ar fi vinovată sau alte motive, a declarat Ion Cerga, avocat.

Judecătorul care gestionează cazul a refuzat să discute cu presa. Acesta doar a menționat că procesul de judecată este în desfășurare.

Amintim că tragedia din Elizaveta a avut loc în Ajun de Sfântul Vasile, în urma unui coflict iscat între mai mulți tineri, printre care și Vitalie Tătaru. Carabinierul în vârstă de 37 de ani se afla în afara exercitării atribuțiilor de serviciu, iar arma personală de model Baikal din care a tras în tânăr era deținută legal.

 

3 Comentarii
  1. Roma spune

    Inpuşkati pe toti kare nu fac justite in țara

  2. Galina spune

    Daca nu-i vinovat Tataru atuci cine la impuscat pe baeat nui dreptate in tara aici trebuea sa se implice presedintele tarii .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"