NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Zeci de enoriaşi s-au scufundat în bazinul din curtea Mănăstierei din Călărăşăuca pentru a scăpa de păcate

Și-au dat jos hainele groase de iarnă și s-au scăldat în apa rece ca gheața. De Botezul Domnului, numit în popor și Boboteaza, zeci de enoriași de la Mănăstirea „ Adormirea Măicii Domnului” din Călărășeuca, raionul Ocnița s-au cufundat în lacul din curtea lacașului sfânt, pentru a se spăla de păcate.

Soții Odobescu, împreună cu fiul lor de numai 10 ani au decis să se cufunde în apa sfințită pentru a fi sănătoși și norocoși tot anul.
„Acuș o să vă spun, că încă nu pot vorbi. E rece, dar e bine. Azi întradevăr nimeni nu o să se îmbolnăvească. O să servim oleacă de vin și o să fie bine. ”
„M-am scufundat și numai ce am ieșit, că a fost foarte frig.”
Oamenii spun că nu le este frică de răceală, iar apa rece îi ajută să-și întărească sănătatea.
Toți ortodocșii trebuie să facă acest lucru, suntem creștini ortodocși și pentru noi aceasta este o sărbătoare mare.
„Dacă ai un pic de credință și dorință totul va fi bine.”
„Tare frig, dar e bine.”
După ce au ieșit din apa rece, oamenii s-au încălzit cu un păharel de izvar.
„Ținem tradiția în toți anii, aici sfințim sfânta apă și ne încălzim cu un pic de izvar.”
Coada s-a format și la izvorul de unde creștinii iau apă sfințită. Ei spun că agheasma Mare îi apară de toate relele și are puteri tămăduitoare.
„ Stropim în casă, în gospodărie,s-au dacă te simți rău, iai un pic de agheasmă și te speli pe față și îți trece.„
„Tradițional, an de an și o utilizăm pentru că este bine pentru curățirea sufletului, gândurilor.”
„Prin rugăciunea preotului se sfințește agheasma, cea mai mare agheasmă și cea mai puternică, care se ține în casă tot anul și creștinii o folosesc.”
La  Bobotează se sfințesc toate apele.
„Chiar dacă nu poate cineva să vină din cauza stării de sănătate, el poate să ia apă chiar de la robinet și apa este sfințită. Se sfințește toată firea apelor, adică niciun gram de apă din orice râu, ocean nu este sfințit. Oamenii vin cu credință, se scaldă și foarte mulți spun că după aceea nu se îmbolnăvesc.”, a spus Maica Anfiloche.
De Bobotează se încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. Tradiţia spune că atunci când se ia agheasma, credincioşii nu trebuie să fie certaţi cu nimeni şi să se abţină de la fapte şi gânduri rele. În caz contrar, aceasta îşi va pierde din sacralitate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata