NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Zeci de meșteri populari din R. Moldova, România și Ucraina și-au dat întâlnire la Mihăileni. Covoarele moldovenești – vedetele festivalului din raionul Rîșcani

Meșteri populari din nordul Republicii Moldova, România și Ucraina și-au expus lucrările în cadrul Festivalului internațional al Covorului și Portului Național. Tradițional, evenimentul a avut loc în satul Mihăileni din raionul Rîșcani. De la festival nu au lipsit covoare vechi de peste o sută de ani și muzica populară.

Cel mai vechi covor din colecția satului Mihăileni a fost țesut acum 110 ani.

„Acest covor datează din anul 1913. Mi l-a făcut cadou cumnata mea, care nu se află în Moldova. Urzeala aici este din lână pe lână. Acest covor reprezintă o imagine cu două fete și un flăcău care stă în copac și le oferă un coș cu flori”, a povestit Lidia Solcanu, locuitoare din satul Mihăileni.

Un covor la fel de valoros a fost adus de peste Prut.

„E un covor moștenit de la bunica mea, dar este lucrat de străbunica Olariu Maria, în anul 1928. Nu este cel mai vechi din colecția noastră, dar este cel mai vechi covor pe care l-am adus aici. E un covor țesut prin procedura de alesătură, adică, printre firele de urzeală se introduc firele de bătătură, o procedură destul de greoaie”, a povestit Constantin Olariu Bucur, locuitor din comuna Girov, județul Neamț.

Iar meșterițele din Ucraina au povestit prin ce se deosebesc covoarele lor de cele moldovenești.

„Cel mai vechi covor este în spatele meu. Are o coloristică impresionantă. În trecut, uimitor, dar culoarea violetă era considerată cea mai scumpă. Este țesut din două părți”, a spus Svetlana Sobko, meșter popular din orașul Vinița, Ucraina.

Tinerii au putut vedea în mod practic cum se țese un covor.

„Pentru master class am adus și un război de țesut portabil. Cu el e ușor de lucrat în diferite condiții. O parte o coborâm, a doua o ridicăm, întindem firul și lucrăm în mod obișnuit”, a adăugat meșterița.

Meșterițele spun că țesutul covoarelor este un proces extrem de migălos, care necesită răbdare și multă imaginație.

„Ne plăcea foarte mult. Ne trezeam dimineața cu gândul să ne apucăm mai repede de țesut. Într-o iarna puteam să țesem și 5-6 covoare. Am țesut și 15 cergi într-o iarnă”, a mărturisit Valentina Gurmeza, meșter popular din Mihăileni.

Vizitatorii au rămas impresionați de obiectele de artizanat expuse de meșterii din țara noastră, dar și de peste hotare.

„E frumos evenimentul, foarte plăcut, impresionant. Toate covoarele sunt frumoase în felul lor, aranjamentul e frumos, lumea este cu bună dispoziție.”

„E un festival foarte frumos. Mi-a plăcut că e ceva rustic. Eu sunt din România, dar la noi nu sunt așa festivaluri. Se organizează, dar foarte rar și prin diferite orașe. În orașul meu natal nu este așa ceva.”

„Acum nu mai sunt interesele de pe vremuri. Acum au apărut gadgeturile, telefoanele”, au spus cei prezenți la eveniment.

Organizatorii au reușit să adune la Mihăileni peste 35 de meșteri populari din țara noastră, România și Ucraina.

„Scopul nostru este să promovăm acest meșteșug și tradiția portului național.  Este pentru al doilea an un festival internațional. Avem meșteri populari din Ucraina și din două județe din România: Piatra Neamț și Botoșani”, a conchis Valerian Cecan, primarul satului Mihăileni.

În acest an, Festivalul internațional al Covorului și Portului Național a ajuns la cea de-a VIII -a ediţie.

 

Banner DRRM Noiembrie 2022
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"