NordNews
Avem ce spune

/VIDEO/ Zeci de pensionari au atacat Guvernul și CNAS în judecată pentru că pensiile lor nu ar fi fost calculate corespunzător

Protest inedit la judecătoria Botanica din Capitală. În jur de 150 de pensionari au depus cereri de judecată contra Guvernului și Casei Naționale de Asigurări Sociale. Oamenii spun că primesc pensii mici, iar banii abia dacă le ajung pentru medicamente și pentru câteva produse alimentare. Din cauza că erau mulți, în fața ghișeelor de recepționare a petițiilor s-au format cozi. Protestatarii au fost mobilizați de liderul unei mișcări civice, iar anterior un protest similar a avut loc și în fața sediului Partidului Democrat, scrie tv8.md.

Stopați genocidul moldovenilor!
Am venit să cerem Guvernului care a uitat de oameni, cei care au pus bazele statului acesta.
Pensionarii au umplut holul instanței, în jurul orei 10. Aceștia au stat în rând ca să dea în judecată autoritățile și speră că măcar astfel vor fi auziți. Femeia din imagini are 77 de ani. Locuiește de una singură, iar pensia de 1400 de lei pe care o primește, nu îi ajunge nici măcar pentru a-și cumpăra medicamente.
– Nu cumpărăm nimic. Fasole, cartofi, mazăre iată acuma trebuie. Ne dă în jumătate. Pentru tensiune iau și gata. Mai mult nu iau.
– De ce?
– Pentru că nu îmi ajunge.

O altă pensionară spune că are noroc de fii săi care o ajută, în caz contrar nu știe cum ar exista.
Eu primesc o pensie de 1120 de lei, ce fac eu cu dânsa. Mă întreține feciorul. Dar care nu are pe nimeni cum trăiește el eu nu îmi imaginez. Te duci după medicamente, sunt foarte scumpe. Gazul scump, lumina scumpă. Noi nu trăim, noi existăm.
Iar domnul Andrei și-a împărțit pensia pe zile ca să nu cheltuie mai mult decât își permite. I-a ieșit câte 15 lei.
Am doar o lampă în casă. Nu a reușit să apară lumina zilei afară, lampa se stinge să fac cât e posibil economie. Din acestea 10-15 lei eu pot să cumpăr doar o pâine sau niște oase care nu se vede nimic pe el ca să-mi fac de mâncare ceva. Și poate ceva din legume, și atât.
Oamenii au fost mobilizați de copreședintele Mișcării social-politice „Speranța Nadejda”, Andrei Donica. Acesta spune că pensiile au fost calculate greșit, iar cererile depuse astăzi ar urma să pună punct acestei nedreptăți.
Noi considerăm că pensiile sunt calculate greșit și instanța de judecată a depus acuma cerere pentru a obține dreptate pentru pensionarii care au pensii mai mici decât minimum de existență și pentru a obține pensiile acestea nu 1732 cum spun că mininum de existență, dar de fapt este 3000 de lei”, Andrei Donica, Copreședintele Mișcării „Speranța Nadejda”
În total, au fost depuse 143 de cereri. Acestea urmează să fie transmise judecătorilor, care se vor expune ulterior.
La moment, cererile au fost depuse în cancelarie. În decurs de trei zile se transmit judecătorilor. Pe parcurs judecătorii deja decid ce urmează să facă”, Natalia Jurminschi, șes Interimar a Direcției Generalizare și Relații Publice, Judecătoria Botanica
Anterior, oamenii au protestat față de pensiile mici și în fața sediului Partidului Democrat. Săptămâna trecută, liderul PD a anunțat că vârstnicii care primesc o pensie lunară sub 2 mii de lei, vor beneficia de Crăciun de un ajutor financiar unic de 600 de lei – în total fiind vorba de circa 553 mii de persoane. Iar din 1 ianuarie 2019, potrivit PDM, pensionarii care au venituri mai mici decât minimul de existenţă stabilit la această categorie (sub 1.589 de lei) vor beneficia de o majorare de 10%.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata