NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Zeci de tineri din Bălți au construit un gigant turn Jenga și au aflat mai multe despre UE

Au aflat mai multe informații despre Uniunea Europeană prin intermediul jocurilor interactive și multă comunicare. Zeci de tineri din Bălți s-au adunat la „Anticafeneaua” Centrului de Resurse pentru Adolescenți și Tineret din municipiu (CRAT), care și-a redeschis ușile după renovare. Tinerii au avut parte de un quiz și au construit un gigant turn Jenga.


Activitățile vin să marcheze Anul European al Tineretului și au fost organizate cu suportul Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Guvernul Elveției și fondul Organizației Națiunilor Unite pentru Populație.

„Bălțiul este prima instituție gazdă a unui exercițiu foarte interesant, a unui quiz prin care tinerii vor fi provocați să povestească mai mult, să afle mai mult despre Uniunea Europeană și să construiască un joc, un turn Jenga, sub genericul „Împreună Construim Viitorul Acasă”.”, spune Olga Gordilă-Bobeico, ofițer de proiect, UNFPA Moldova.

„Astăzi tinerii vor construi un Jenga gigant. Mărimea lui va fi de șapte ori mai mare, decât un Jenga original. Iar tinerii vor construi cuvintele care îi reprezintă. Este vorba despre „participare”, „voluntariat”, „dezvoltare personală”.”, povestește Irina Drăguțanu, coordonatoare comunicare, UNFPA Moldova.

Tinerii spun că sunt bucuroși de premiile pe care le-au obținut, dar mai ales de experiențele acumulate.

„Această activitate mi-a adus multe cunoștințe noi, atât despre Uniunea Europeană, cât și despre activitățile care au avut loc atât în trecut, cât au loc și în prezent.”

„Chiar dacă am fost astăzi pentru prima oară aici, am fost foarte entuziasmată, am cunoscut mulți oameni noi și am fost încărcată cu energie la maxim. O să mai revin și o să mai revin și să mai aduc pe cineva care să facă parte din această echipă minunată.”

„Mi-a plăcut foarte tare că ne-a scos afară, când am construit jocul dat, și acest quiz, care e foarte greu, dar și foarte interesant.”

„Sunt foarte impresionat. Ne obligă să activăm cunoștințele noastre, ceea ce am studiat la școală, ceea ce am fi putut să aflăm de pe internet.”

„Astăzi mă simt foarte entuziasmată și am aflat că oamenii de diferite vârste pot fi prieteni”, spun adolescenții.

Tinerii s-au distrat într-un spațiu reamenajat, unde sunt organizate diferite seminare, training-uri, seri de cinema și muzică, ateliere hand-made, teatru social și activități sportive gratuite.

„Tinerii de astăzi au aflat despre UE, despre Uniunea Europeană, despre valori, despre cum putem să construim un viitor frumos și acasă, luând doar valorile și acele lucruri frumoase care se întâmplă acolo, unde ne place să ne ducem, și să aducem lucrurile frumoase aici, pentru a dezvolta țara, a dezvolta comunitatea. Totodată, împreună cu echipa „CRAT”, am reușit să aducem tinerilor informația, că „Anticafeneaua” se redeschide din nou după o reparație”, spune Nonna Mihalcean, directoarea Centrului de Resurse pentru Adolescenți și Tineret, Bălți.

Centrul de Resurse pentru Adolescenți și Tineret „CRAT” din municipiul Bălți este parte a unei rețele de 22 de instituții publice din întreaga țară. Evenimente similare vor avea loc la Leova și Anenii Noi.

Zeci de tineri din Bălți au construit un gigant turn Jenga și au aflat mai multe despre UE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"