NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Zelenski a vizitat Catedrala din Odesa, distrusă de ocupanții ruși: „Inima bisericii este vie!”

Volodimir Zelenski, a vizitat  Catedrala „Schimbarea la Față” de la Odesa, distrusă în urma bombardamentelor rusești. Președintele Ucrainei a menționat că experții în arhitectură lucrează în prezent pentru a evalua posibilitatea restaurării bisericii.

„Consecințele terorii ruse împotriva Odesa. Distrugerea Catedralei Spaso-Preobrajenski, cea mai mare biserică ortodoxă din Odesa și una dintre cele mai valoroase biserici din Ucraina. O rachetă rusă a lovit altarul – acesta a fost complet distrus, iar întreaga structură a clădirii a fost deteriorată.

Experții în arhitectură lucrează în prezent pentru a evalua posibilitatea restaurării bisericii. Sunt recunoscător partenerilor noștri din Europa pentru disponibilitatea de a se alătura reconstrucției”, a declarat Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev a ținut să subliniează că Icoana Maicii Domnului Kasperov a fost salvată, iar „inima bisericii este vie”.

În noaptea de 24 iulie, ocupanții ruși au atacat Odesa cu 5 tipuri de rachete rusești. Kalibr, Onix, X-22, Iskander-K, Iskander-M. Sistemul antiaerian al Ucrainei a reușit să doboare doar 9 din cele 19 rachete lansate. Una dintre acestea a distrus cea mai mare biserică ortodoxă din oraş, Catedrala Spaso-Preobrajenski, care, paradoxal sau nu, a fost sfințită de Patriarhul Kirill. Cel puțin 19 oameni au avut de suferit, 4 dintre care sunt copii. Un bărbat a decedat.

Ulterior, zeci de credincioși s-au adunat în fața catedralei ortodoxe de la Odesa pentru a participa la slujba de duminică.

Moscova a negat faptul că ar fi lovit Catedrala ortodoxă din Odesa. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru presa rusă că biserica a fost devastată de o rachetă a sistemului de apărare aeriană ucraineană.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"