NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Zilele Americii, sărbătorite la Bălți cu bucate tradiționale. Kent Doyle Logsdon: ,,SUA rămân un partener de încredere pentru R. Moldova”

Bălțenii, dar și oaspeții municipiului, au sărbătorit Zilele Americii. Aceștia au făcut cunoștiință cu cultura Statelor Unite Ale Americii (SUA) și organizațiile care promovează democrația și susțin țara noastră în mai multe domenii de dezvoltare. La eveniment a fost prezent Ambasadorul SUA în R. Moldova, Kent Doyle Logsdon, cât și reprezentanții autorităților publice locale.

Ambasadorul își dorește ca SUA să rămână în continuare un partener fidel al țării noastre.

,,Toți oamenii pe care îi vedeți aici, sunt oameni care colaborează cu partenerii noștri americani pentru a face ca lucrurile să fie mai bune aici, pentru a sprijini democrația, pentru a sprijini dezvoltarea economiei și pentru a sprijini colaborarea noastră”, a declarat Kent Doyle Logsdon, Ambasadorul SUA în R. Moldova.

Reprezentanții primăriei au promis să ducă la bun sfârșit toate proiectele demarate cu suportul SUA.

,,Noi avem un șir de proiecte care au fost realizate cu suportul SUA și care sunt finanțate cu sprijinul Guvernului SUA. Vreau să vă asigur că vom face față tuturor responsabilităților, dar în același timp, suntem deschiși pentru noi inițiative și colaborări”, a spus Ghenadie Șmulschi, viceprimarul mun. Bălți

Bălțenii au stat în rând pentru a gusta bucate americane. Bucătarii au pregătit pentru pofticioși 800 de hot-doguri.

,,Noi preparăm hot-doguri americane după rețeta americană. În meniu intră cola, apă, apă la alegere, trei sosuri, ketchup, maioneză și muștar. În primul rând să fie sosurile, ele nu sunt din Moldova, și desigur pâinea, e tot din America, orice ingredient e american”, a spus bucătarul.

,,Avem aici o crenvușcă, avem sos, ketchup, maioneză, muștar și blatul de pâine.

,,Sunt foarte bune, sunt delicioase, mulțumesc mult.

,,Desigur, voi fi de partea Americii. Voi fi de partea acelei țări, unde este bine. Fiecare om se va afla acolo, unde lui îi este bine.  Sunt mândru de faptul că la noi se petrec astfel de evenimente”, au spus bălțenii.

Reprezentanții diferitor instituții de stat au prezentat echipamentele moderne din dotare, oferite de SUA pentru a le facilita munca.

,,Majoritatea din echipamentul dat este de la colegii din SUA.  Sunt aparate pentru cercetare chimică, setează stațiile chimice în aer, cât și pentru radiație. Nivelul de radiație se măsoară în aer și identifică radiația.

,,Este un costum de protecție, donat de americani. El ne protejează de obiecte explozive, rămase din al Doilea Război Mondial.  Costumul este foarte greu, ajunge până la 28 de kg.

La Zilele Americii au venit și angajații Băncii Naționale Mondiale, care împreună cu USAID Moldova implementează un proiect despre educația financiară.

,,Educăm financiar publicul și am venit cu mai multă informație. Vorbim despre plățile online și utilizarea în siguranță a cardului de plată. Cu această informație am venit la toate evenimentele de Zilele Americii pentru a educa financiar populația”, a spus Ina Scerbanicu, Direcția Comunicare și Educație Financiară BNM

La eveniment au fost prezenți și reprezentanții Peace Corps Moldova.

,,Misiunea organizației noastre este promovarea păcii și prieteniei și activează în baza la trei proiecte, două dintre care este schimbul cultural, adică o mai bună înțelegere a poporului american și oferirea asistenței tehnice și instruire”.

Anterior, Zilele Americii au fost Sărbătorite la Chișinău și Edineț, iar mâine, un eveniment similar va avea loc și în Rezina.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"