NordNews
Avem ce spune

VIDEO | „Zilele Filmului Românesc” au revenit la Bălți. „Senatorul melcilor” – între comedie și abuzuri în politică

„Zilele Filmului Românesc” au revenit la Bălți. În prima zi, toți doritorii au putut urmări “Senatorul melcilor”, în regia lui Mircea Daneliuc, un film care a făcut parte din competiţia Festivalului de la Cannes. Dorel Vişan interpretează un senator aflat într-o vizită într-un sat, unde trece prin evenimente comice în timp ce profită de ospitalitatea localnicilor, ignorându-le problemele.

„El vorbește despre abuzurile, despre nebuniile, extremele din politică, despre așa numiții politicieni, care nici nu sunt oameni politici, dar ajunși acolo din alte motive și scopuri. Este valabil peste tot”, a declarat Giulia Dobre, critic de film.

„Anul acest promite să fie și mai fructuos în acest sens pentru că avem filme foarte bune. Mizăm nu pe un public mare, dar cât mai implicat și interesat, care va avea niște revelații și de la această ediție”, a menționat Diana Vrabie, critic literar.

Tinerii din Bălți au fost curioși să urmărească un film românesc și au rămas impresionați de mesajul peliculei.

„M-a impresionat mult. Demult nu am privit filme românești. Istoriile au mers în mai multe direcții: politică, natură, drama, dragoste.”

„Am aflat de la prieten mea. Tot ea m-a convins să venim aici. Mi-a spus că va fi interesant și că merită”, au spus bălțenii.

Astăzi, bălțenii sunt așteptați să vizioneze “Străjerii Deltei” (2021), un film de aventuri realizat de Liviu Mărghidan, dar și “Marocco” (2021), al doilea lungmetraj regizat de Emanuel Pârvu.

„Mai avem și filme pentru copii, pentru tineri. „Crai nou” este filmul unei fete care a fost premiat la San Sebastian. Este pentru tânăra generație. Este pentru programul de închidere de Duminică. Sunt filme bune de vizionat, mai ales că accesul este gratuit”, a adăugat Dumitru Grosei, regizor, preşedintele Asociaţiei Cineaştilor Independenţi ALTERNATIVE CINEMA.

„Zilele filmului românesc” vor ajunge și la Soroca, Nisporeni, Călărași și Cahul. Proiectul este realizat cu sprijinul: Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunii Cineaştilor din România.

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"