NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Zilele Filmului Românesc la Bălți. Sâmbătă, urmăriți filmul „BERLINER” despre o prietenie ciudată

Zilele Filmului Românesc se vor desfășura în acest weekend la Bălți. Publicul va putea urmări două dintre cele mai importante filme românești ale ultimului an, dar și un film clasic. Proiecțiile vor avea loc la Teatrul Național „V. Alecsandri”, la data de 23 și 24 octombrie, iar intrarea va fi liberă.

Sâmbătă, ora 18:00, amatorii de film sunt așteptați la Naționalul Bălțean pentru a urmări „BERLINER” (2020), în regia lui Marian Crișan.

„Berliner” aduce pe ecran o prietenie ciudată între un șofer de tractor dintr-un orășel de provincie și un politician de rang înalt din București, în timpul unei campanii electorale tensionate, într-o satiră despre politică, corupție și valori morale. Titlul vine de la sintagma „Ich bin ein Berliner”, din faimosul discurs anti-comunist al lui John F. Kennedy, ținut în Berlinul de Vest, în vara lui 1963.

După o ediţie online în 2020, ZFR au revenit în perioada 7-10 octombrie la Cinema Odeon din Chișinău, iar în această perioadă evenimentul se desfășoară și în alte localități.

Invitatul special al ediției din acest an este unul din actorii reprezentativi ai Noului Cinema Românesc, actorul de origine basarabeană Ion Sapdaru. La Chișinău, în cadrul secțiunii Focus au fost proiectate trei filme cu Ion Sapdaru în rolul principal: „A fost sau n-a fost?” (2006), de Corneliu Porumboiu, „California Dreamin` (Nesfârşit)” (2007), de Cristian Nemescu și „Berliner” (2020), de Marian Crişan, care va fi proiectat și la Bălți.

Secţiunea Retro îi aduce un omagiu regizorului Lucian Bratu (1924-1998). La Chișinău au fost proiectate două filme importante din cariera sa: „Un film cu o fată fermecătoare” (1966), care o are în rolul central pe Margareta Pâslaru, şi „Angela merge mai departe” (1981), unde interpreta principală este Dorina Lazăr. Primul va putea fi văzut la Teatrul Național „V. Alecsandri”.

Spectatorii din Călărași vor putea vedea și filmul „#dogpoopgirl” (2020), de Andrei Huţuleac, regizor al noului val de cineaști care se bucură de succes la nivel internațional. Pelicula va fi proiectată pe 24 octombrie.

Zilele Filmului Românesc au avut loc la Chișinău, Nisporeni, Călărași și continuă, în următoarea perioadă la Bălți, Cahul și Soroca.

Zilele Filmului Românesc reprezintă un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi „Alternative Cinema” din Republica Moldova și casa de producţie Rova Film din România.

Acest eveniment este realizat cu sprijinulMinisterului Culturii din Republica Moldova, Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunii Cineaştilor din România.

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata