NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Ziua de 1 mai la Bălți: fără “paradă“ și concerte

Piața “Vasile Alecsandri” din municipiul  Bălți este, comparativ cu anul trecut,  aproape pustie, deși de 1 Mai a fost  declarată de oficialități zi de sărbătoare și, deci, liberă, oamenii ar fi trebuit să se îmbulzească la defilare și concerte. Indignați de faptul că de Ziua Internațională a Solidarității Oamenilor Muncii nu a fost  organizată nici o manifestare,  bălțenii au trebuit pur și simplu să se plimbe sau să facă cumpărături.

“Am impresia că nu este nici o sărbătoare.”
“1 Mai  semnifică pentru mine primăvara, este ceva deosebit. Este ziua muncii și a muncitorului de pretutindeni, ziua solidarității. Eu țin minte aceasta, încă de când eram pe băncile școlii. Suntem pensionari, ne odihnim astăzi.”
“Pentru că lumea este liberă.”
Oricum, orășenii au decis să profite de această zi liberă și se odihnesc din plin.
“Ne odihnim, pregătim copiii pentru drum.”
Am remarcat că majoritatea oamenilor chestionați de noi se arată indignați de faptul că nu a fost organizat nimic în centrul orașului.
“Am ieșit cu nepoții la plimbare cu gândul că se va desfășura  o activitate, poate un concert, dar nu este nimic”
“1 Mai este ziua solidarității. Pe vremuri, în acestă zi se organiza paradă, flori, însă în acest an am rămas dezamăgiți și ne simțim plictisiți”.
“Înainte ieșeam la demonstrații, după aceasta ne odihneam la iaz sau în parc cu familia și cu prietenii, dar acum am uitat de tot, inclusiv de Dumnezeu”.
“Uitați-vă, e părăsit orașul ! Suntem șocați, pentru că nu este populație pe stradă. Pe timpurile sovietice, această zi era o adevărată sărbătoare,  însă acum toți fug din țară. Oare parlamentarii noștri se gândesc spre ce mergem?”
În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai drept  Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea mișcărilor muncitorești în majoritatea țărilor lumii, autoritățile convenind cu sindicatele ca această zi să fie liberă.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"