NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Ziua Independenței la Bălți: „Am făcut prea puțin pentru independență”

La cei 28 de ani de independență a Republicii Moldova, sute de bălțenii au venit în piața din fața primăriei pentru a marca acest  eveniment.  Unii dintre ei consideră că generația lor a făcut prea puțin pentru binele republicii. Alții însă, își văd țara, după 28 de ani de independență,  la limita disperării și sărăciei.
 
 „Că am am făcut foarte puțin, că am luptat foarte puțin ca să obținem ceva. Am vorbit prin bucătărie și nu am fost curajoși”, spune o bălțeancă.
 
 
 
 

 Consider că tot schimbă generațiile. Mă bazez pe generația mea, care va alege corect și care va ajunge la guvernarea statului și va face ceva. Anume în parlament și pe scaunul de președinte.
– Ca om tânăr îți găsești viitorul aici?
Consider că voi pleca, dar sufletul va rămâne aici. Și cred că peste 10 ani voi intocmi aici o casă o familie și copii mei să-și facă viitorul aici”, a declarat un tânăr.
 
Nicolae Groza, bălțean care a participat la evenimentele din Piața Marii Adunări Naționale din 27 august 1991, și-a adus nepotul în piața „Vasile Alecsandri” din Bălți pentru a marca Ziua Independenței. El povestește cu nostalgie despre ceea ce s-a întâmplat, despre câte au jertfit oamenii pentru a obține independența.
 
 „M-am sculat de dimineață. Ca și acum 28 de ani sufletul nostru bate în unison. Mi-am luat și nepotul, ca să-i arăt oamenii cei frumoși pe care îi vom întâlni în stradă. În suflet trăiesc un sentiment frumos și plin de sănătate.  Independența nu e un material pe care ți l-au dat și atât. Ea trebuie păstrată și pentru ea trebuie să lupte generații întregi cu demnitate. Un popor este respectat atunci, când el are demnitate”, mărturisește Nicolae Groza.
 
Bălțenii, care au fost martori ai Declarației de Independență din 27 august 1991, spun că pe ei nimeni nu i-a întrebat  dacă vor ca țara în care trăiesc  să fie independentă sau nu față de Rusia.
 
Independența este atunci, când eu sunt un om independent și liber. Pe noi atunci nimeni nu ne-a întrebat dacă vrem să fim independenți. Dar atunci când depindem de toți și de toate, atunci independența este o chestie confuză” , afirmă o bălțeancă.
 
 

La evenimentele dedicate Zilei Independenței au fost prezenți un șir de deputați, aleși locali și lideri politici, care au spus cim văd ei Republica Moldova peste 28 de ani.
 

Boris Marcoci, consilier municipal

Peste 28 de ani aș vrea ca Republica Moldova să atingă măcar pe jumătate nivelul de trai al Norvegiei sau 70 la sută pe cel al Italiei. Dacă nu vom fura și vom depune efort maxim, cred că  vom ajunge la nivelul acestor țări”, spune consilierul municipal Boris Marcoci.
 
 
 

Arina Spătaru, deputat

Peste 28 de ani Republica Moldova va fi un stat puternic, un stat de drept, un stat care generează produse calitative, un stat cu oameni fericiți. Mă văd o bunică alături de nepoți  aici, acasă”, a declarat deputatul Blocului Politic ACUM, Arina Spătaru
 
 
 

Renato Usatîi, ex-primar de Bălți

Sper  că în următorii 28 de ani de independență  vom crește mai mulți ingineri, mai mulți specialiști în diferite domenii, pentru că astfel noi nu vom putea ridica economic din genunchi țara”, a remarcat fostul primar de Bălți, Renato Usatîi.
 
 
 
 
Ziua Independenței este sărbătoarea națională a Republicii Moldova, prin care se marchează adoptarea la 27 august 1991 a Declarației de Independență. În urma declarării independenței, Republica Moldova a devenit un stat suveran, membru al ONU.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"