NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Ziua Independenței, marcată altfel în acest an. Țăranii au muncit, iar la Bălți a fost arborat un drapel de 15 metri

Republica Moldova marchează astăzi aniversarea a 29-a a proclamării Independenței, votată de către Parlament pe 27 august 1991. Evenimentul a fost marcat altfel din cauza pandemiei de COVID-19. În această zi, la Bălți a fost liniște, ca niciodată, iar în sate, oamenii s-au concentrat mai mult asupra muncilor cotidiene.


În satul Prepelița, raionul Sîngerei, oamenii nu au avut timp de sărbătoare. Gospodarii au lucrat în curte și în câmp.

Cum sărbătorim, cum se vede, pe acasă lucrăm.  Până acum la noi a cântat muzica la club, cum se vede nu e nimeni pe drum stăm acasă, în pandemie. Nu prea. De ce? Nu știu, așa se spune, dar, nu suntem desinestătători, independenți- independenți, cum s-ar spune în sensul întreg al cuvântului.

Nu vedeți cum sărbătorim la țară, care prășește, care și cum, eu mă duc să îmi aduc un nepoțel. Să se joace, că singur nu vrea. E bine, e rău pentru tineret, că nu e de lucru, cu pandemia asta, stau acasă, noi la pensie, ne mai dau trei „copeici”.

Astăzi sărbătorim cea de-a douăzeci și noua aniversare a Zilei  Independenței Republicii Moldova, cu această ocazie s-a început sărbătoarea cu depuneri de flori, am conectat muzică națională, mai întâi imnul și după, recitalul de poezie în bibliotecă, a spus  ELENA SMÂNTÂNĂ, director Casa de Cultură s. Prepelița.

Azi nu. De mâine știu. Da mâine ce sărbătoare e? Ziua Adormirii Maicii Domnului. Azi e ziua Indepndenței. Eu nu știu de așa sărbătoare. De ce? Noi suntem la țară, noi muncim. Semnifică pentru d-voastră ceva această sărbătoare? Eu sunt creștin șinu sărbătoresc.

Da, Ziua Independenței. Și ce înseamnă această sărbătoare? Când Moldova a devenit independentă.

Este o sărbătoare pentru noi, toți moldovenii. Sărbătorim pentru că Moldova noastră a devenit independentă anume în această dată și suntem mândri că nu suntem sub jugul altei țări, sub conducerea altei țări. Suntem o țară independentă, liberă, cu drepturile noastre  cu responsabilitățile noastre.

Pe „uscat” Ziua Independenței, o sărbătoare bună. Cinci lei nu am. Îmi trebuie cinci lei, de unde să-i iau, nu am.

 

 

Iar în municipiul Bălți atmosfera de sărbătoare nu s-a simțit deloc. Unde mai pui, că unii bălțeni nici nu au știut care este importanța zilei de 27 august.

– Știi ce sărbătoare este astăzi ? – Nu. – Astăzi este Ziua Independenței. – De fapt da, știu.

– Ce sărbătoare este astăzi? – Ziua Eliberării sau cum era acolo.. – Și ce înseamna această zi pentru dumneavoastră? – O sărbătoare normală. – Sărbătoriți? – Ce să sărbătoresc…

– Știu că e sărbătoare ceva, dar nu țin minte. – Este Ziua Independeței. – A Moldovei, da? – Da. – Aha.

– Nouă cum ne-a fost rău atunci, ne este rău și acum. Pensia pe care o avem nu ne ajunge pentru nimic. Ei mai bine ne ajutau pe noi și nu medicilor care le-au ridicat pensia cu 30 de procente. – Dumneavoastră veți sărbători? – Păi eu sărbătoresc, nu vedeți cum?!

– Știi ce sărbătoare este astăzi? – Ziua Independenții. – Și ce reprezintă ea? – Păi ce să însemne…înseamnă că țara noastra a devenit cândva independentă. – Voi o celebrați? – Noi mereu o sărbătorim.

– 27 august. – Ce sărbătoare este astăzi? – Limba noastră pare-mi-se că. – Sărbătoriți? – Până diseara da. – Ce semnifică această sărbotare pentru dumneavoastră? – Ca la toți oamenii, limba de stat.

Nu știu, nu țin sărbătorile, eu lucrez. Eu știu ce îi independența asta, dacă nu sărbătoresc nici nu știu sărbătorile. Muncim din greu, sărbătorec acei care au parale. Noi prășim, îndreptăm , așteptăm ploaia.

 

Tot astăzi, un tricolor cu o lungime de 15 metri, a fost întins pe un bloc din Bălți aflat în construcție. Astfel a decis să marcheze Ziua Independenței un om de afaceri din oraș.

Corect. Trăim în Moldova? Lasă să se cunoască acest lucru. Drapelul e mare, frumos. Nouă ne place.

Este foarte frumos. Un gest patriotic. Mi se pare foarte bine. Să se vadă cine este patriot în Moldova.

Consider că fiind o sărbătoare națională pentru Moldova, oamenii trec și-l văd. Cred că am meritat această zi de independență. E plăcut că au arborat drapelul.

Este o idee foarte bună, să vadă oamenii că astăzi este Ziua Independenței, că mai uită ei, dar așa le mai aduce aminte.

Declarația de Independență a Republicii Moldova a fost adoptată de Parlament la 27 august 1991.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"