
Organizația Mondială a Sănătății a declarat ziua de 17 septembrie Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului. În contextul pandemiei Covid-19, anul acesta, Asociația Obștească „CASMED” a organizat în regiunea de nord a țării o campanie de informare ce are drept scop implicarea oamenilor pentru promovarea siguranței pacientului.
Manifestările dedicate Zilei Mondială a Siguranței Pacientului au avut ca temă „Siguranța Profesioniștilor în Sănătate: o prioritate pentru siguranța pacientului”.
Eu cred că un lucrător medical protejat este un lucrător care dispune de tot necesarul ca să fie în siguranță și, totodată, să oferim siguranță pacienților noștri, a spus CRISTINA POTCÎRMEJ, asistent medical SR Edineț.
Situația creată de pandemia de COVID-19 a dezvăluit un alt aspect al provocărilor și riscurilor la care sunt expuși lucrătorii medicali.
Când un lucrător medical este sigur, atunci și un pacient este sigur. Dacă e invers, atunci se pune sub întrebare siguranța pacientului. Mai ales cu pandemia din acest an, foarte mulți lucrători medicali au fost afectați. Foarte multe greutăți, depresii, riscuri, a declarat MARIANA MOROZ, asistentă superioară SR Edineț.
Eroii din prima linie de la spitalul din Edineț au avut de suferit din cauza pandemiei de COVID-19. Mai mult, virusul a cauzat decesul unui angajat al instutuției.
Personalul medical din raionul Edineț nu este o excepție și a avut de suferit în urma virusului covid. Până în luna august am avut 64 de cazuri de lucrători infectați, care au avut forme de diferită gravitate, spune ANATOLIE GUȚU, director SR Edineț.
Pacienții internați în spitalul din Edineț spun că responsabilitatea lucrătorilor medicali le inspiră încredere.
Desigur, sub supravegherea medicilor ne simțim în siguranță.
Medicii la ora 6 deja e la muncă, e în formă pentru covid, totul se păstrează. Numaidecât că ne asigură și avem încredere în ei.
Oamenii mai spun că în aceste zile medicii fac efort dublu.
Echipați, în costume, măști, mănuși. Le mulțumim pentru efortul depus și pentru grija ce ne-o poartă.
Mereu ne ajută și ne salvează. Orice s-ar întâmpla, ei chiar atunci se apropie este bine, chiar foarte.
Pe fundalul pandemiei de COVID-19, se iau măsuri sporite întru siguranța pacienților.
Pe fundalul pandemiei de COVID-19, se iau măsuri sporite întru siguranța pacienților.
Când vorbim de cadre medicale, vorbim de oameni vii, oameni care au emoții și frici și care, la fel ca toată lumea au nevoie să fie în siguranță. Siguranță fizică, siguranță psihologică, morală.
Siguranța pacienților în timpul tratamentului este o provocare majoră pentru domeniul sănătății, dar angajații spitalului din Edineț se străduie să facă față tuturor provocărilor, spune ALEXANDRINA REABOI, reprezentant CASMED.
Este evident că siguranța personalului medical influențează siguranța aflării pacientului în spital. Cât mai echipat și dotat este personalul cu atât siguranța pacientului este mai mare, spune ANATOLIE GUȚU, director SR Edineț
La Spitalul Raional Edineț activează 443 de lucrători medicali.
Acest material a fost realizat la inițiativa Platformei pentru Cooperare Regională în Sănătate (CORES). Platforma CORES este creată în cadrul proiectului „Echitate în sănătate prin responsabilizare socială”, implementat de către Crucea Roșie din Elveția în parteneriat cu Asociația Obștească „CASMED” (Bălți) și Asociația Obștească „HOMECARE” (Chișinău), cu suportul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.