NordNews
Avem ce spune

VIDEO&FOTO | Aventurile lui Rurek, motanul care i-a ținut pe polonezi cu sufletul la gură

Curiozitatea aproape că a ucis o pisică din oraşul polonez Rzeszow. Felina a rămas blocată cel puţin zece zile într-o conductă a sistemului de încălzire al oraşului, dar într-un final a fost salvată, confirmând parcă o altă zicală, despre multiplele șanse la viață pe care le-ar avea aceste animale.  În orice caz, vestea bună i-a făcut fericiți pe polonezi. O țară întreagă urmărise cu sufletul la gură aventurile motanului care a fost botezat „Rurek”, cuvântul polonez pentru „conductă”, scrie digi24.ro.

La 24 octombrie, autorităţile locale din Rzeszow au fost informate că este posibil ca o pisică să fi rămas blocată într-una din conductele sistemului de încălzire, ceea ce a declanșat o adevărată campanie pentru salvarea ei. Deși se auzea clar mieunatul animalului, a fost nevoie de câteva zile pentru a-l localiza. Oamenii s-au mobilizat și au stat de veghe chiar și noaptea.

Marţi, după 10 zile, pisica a fost salvată graţie eforturilor pompierilor şi angajaţilor de la companiile de apă şi termoficare.

Un angajat al Primăriei din Rzesow a declarat că pisica rămăsese prinsă între conductă şi structura de protecţie a acesteia.

O pisică a rămas blocată într-o conductă din sistemul de termoficare al unui oraș polonez Foto: info112.pl
O pisică a rămas blocată într-o conductă din sistemul de termoficare al unui oraș polonez Foto: info112.pl

A fost reperată cu ajutorul unei camere video, după explorarea a circa 10 metri din conductă.

Salvatorii au reuşit să ridice structura de protecţie, mărind spaţiul, şi astfel pisica a putut ieşi.

Dacă s-a fi tăiat pur și simplu conducta, jumătate din oraș ar fi rămas fără căldură și apă caldă timp de o săptămână, au explicat autoritățile.

În orice caz, salvarea animalului a făcut fericit un oraș întreg. Vestea a fost întâmpinată cu aplauze și chiar cu lacrimi, a relatat un site local de știri.

Mulți s-au întrebat cum a fost posibil să supraviețuiască atâta vreme fără hrană și mai ales fără apă, dar cel mai probabil, condensul care se forma pe țeavă i-au asigurat animalului și apa, și răcirea necesară a temperaturii locale, în condițiile în care apa care trecea prin conductă avea cel puțin 50 de grade.

După „evadare”, motanul, care a fost botezat „Rurek”-  după cuvântul polonez pentru „conductă” – a fost preluat de ONG-ul Fundacja Felineus. Iar fundația a anunțat că vineri animalul se simte suficient de bine pentru a putea părăsi clinica veterinară în care a fost îngrijit după aventura avută.

„O rază de lumină într-o lume întunecată”, a titrat presa poloneză, aluzie la veștile proaste aduse zilnic de pandemie.

Costurile îngrijirii lui Rurek au fost suportate de Primăria orașului Rzeszow, care, în plus, a dispus o verificare a securității întregii rețele de termoficare pentru ca astfel de accidente să nu se mai întâmple, a relatat site-ul info112.pl.

Iar fundația care l-a îngrijit pe Rurek i-a îndemnat pe oameni să ia aminte la această întâmplare și dacă le pasă de animalele fără adăpost, să adopte unul sau să ajute la salvarea lor. Totul s-a transformat acum în acțiunea #Rurekchallenge. Drept răsplată, fundația a publicat poze și filmulețe cu simpaticul motan supraviețuitor din conductă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"