NordNews
Avem ce spune

Viitorul ambasador al SUA la Chișinău: „Trebuie să continuăm să facem presiuni asupra Rusiei pentru ca aceasta să își îndeplinească obligațiile de a retrage trupele și munițiile din Moldova”

Candidatul la postul de ambasador al SUA în Moldova, Kent Doyle Logsdon, a declarat în cadrul unor audieri în Senatul american că intenționează să caute retragerea trupelor ruse din Transnistria și a munițiilor stocate la depozitul de la Cobasna scrie nordnews.md cu referire la paranteze.md

Rezolvarea conflictului din Transnistria rămâne o prioritate”, a spus el într-o ședință în fața Comitetului pentru relații externe al Senatului. Ne dorim integritatea teritorială a Moldovei, recunoscând în același timp statutul special al Transnistriei,” a declarat Logsdon.

Trebuie să continuăm să facem presiuni asupra Rusiei pentru ca aceasta să își îndeplinească obligațiile de a retrage trupe și muniții din Moldova”, a declarat diplomatul american citat de agenția Tass.

Doyle Logsdon a amai afirmat influența malignă a Rusiei și dezinformarea amenință dezvoltarea democratică a Republicii Moldova, precum și programul ambițios de reformă și cursul său european.

El a menționat că va contribui ca Moldova să-și sporească rezistența la influențe nocive și dezinformare.

Moldoveni au ales o cale îndrăzneață de reformă și integrare occidentală. Este în interesul nostru să o susținem ”, a adăugat Logsdon.

Moscova critică echiparea militarilor moldoveni

Pe de altă parte, Rusia a criticat recentul transport de echipament militar pe SUA l-a trimis la Chișinău, parte a unui contract de cinci milioane de dolari.

Potrivit directorul adjunct al Departamentului de Informare și Presă al Ministerului de Externe rus, Alexei Zaitsev,  ar fi vorba despre arme de calibru mic, comunicații, sisteme de artilerie ușoară și vehicule blindate. Ministerul Apărării de la Chișinău nu a dorit să divulge natura transportului, aceasta fiind încadrată la categoria secrete de stat.

Scopul este creșterea potențialului forțelor armate ale Republicii Moldova și a interoperabilității acestora pentru participarea la operațiunile internaționale de menținere a păcii”, a adăugat Zaitsev.

În opinia oficialului rus, acest lucru va complica rezolvarea dosarului transnistrean. „Credem că astfel de pași puțin probabil vor contribui la consolidarea încrederii între malurile Nistrului, complicând și mai mult procesul deja blocat al soluționării transnistrene”, a spus oficialul.

SUA au trimis, duminică seară, o primă tranșă dintr-un lot de echipament militar performant pentru sporirea capacităților defensive ale Armatei Republicii Moldova.

Ca parte a parteneriatului nostru de aproape 30 de ani, Statele Unite ajută Republica Moldova să își modernizeze sectorul apărării pentru a-și proteja neutralitatea și suveranitatea. Astăzi, am livrat echipamente militare americane care vor ajuta Moldova să facă exact acest lucru”, se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA la Chișinău.

Valoarea contractului este de cinci milioane de dolari, din care un milion de dolari este contribuția Guvernului Republicii Moldova.

Statele Unite ajută, de asemenea, guvernul Republicii Moldova cu pregătiri logistice și strategii de comunicare, ca să poată reacționa rapid în cazul unui dezastru natural. Un al doilea transport este programat să sosească în viitorul apropiat”, mai spune diplomația americană.

La rândul său, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a mulțumit SUA pentru sprijinul care va permite înzestrarea armatei moldovenești conform Strategiei Naționale de Apărare și Pachetului Iniţiativei de Consolidare a Capacităţii de Apărare a Republicii Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata