NordNews
Avem ce spune

VIN CU PELIN// Dă-i, Doamne, moldoveanului vaccinul cel de pe urmă…

Ați auzit, probabil, nu o dată, că pe moldoveni nu-i sperie nimic, că ai noștri găsesc ieșire din orice situație, ați aflat de la alții sau ați trăit pe propria piele cum e să te frece al tău și mai ales cum e când ți-o faci tu, cu mânuța ta…

Dar nu despre asta e vorba, ci despre lucruri triste, sau cel puțin îngrijorătoare. Din cauza COVID-ului, au murit peste 6400 de conaționali de-ai noștri. La început, virusul ne-a speriat, dar pe urmă, după ce-am văzut că ex-prim-ministrul Ion Chicu a fost socru mare, în plină pandemie, am lăsat-o și noi mai moale. Iar de când a început imunizarea, unii au ajuns să se teamă mai tare de vaccin decât de boala în sine.

Mulți moldoveni de-ai noștri, chiar și din cei umblați prin lume, au crezut și încă mai cred în tot felul de prostii – cipuri, bipuri și tot așa.

Oameni buni și frumoși, dacă ar vrea cineva să vă controleze, precum o nevastă geloasă, unde sunteți, cu cine și ce faceți, le este de ajuns telefonul, fără de care deja nu vă imaginați viața. La ce bun să se cheltuie în plus?

Dacă pentru majoritatea, pandemia a însemnat frică, panică sau chiar suferință, pentru o categorie aparte, a fost un prilej de îmbogățire. Vă mai amintiți, cred că, ce deficit de măști și dezinfectant era în primăvara anului trecut și cum unii, printre care și oameni apropiați lui Igor Dodon, au făcut bani grei din asemenea afaceri… necreștinești, de vreme ce sunt îngăduite de cineva care se declară om cu frică de Dumnezeu.

De câteva luni, de când a început vaccinarea populației, cadre medicale și șmecheri din lumea interlopă au pus pe roate o altă afacere profitabilă – vând certificate de vaccinare și teste la COVID, false. Nimic nou sub soare, la noi, dacă ai bani, rezolvi cât ai clipi orice problemă.

„Este mare rușine pentru sistemul medical, este pusă la bătaie sănătatea cetățenilor”, a declarat Ministra Sănătății, Ala Nemerenco. Acum, organele competente urmează să identifice și să tragă la răspundere pe cei care se fac vinovați.

Eu nu înțeleg un lucru – de ce unii angajați din sistemul medical acceptă să ia parte la asemenea infracțiuni, când, de fapt, ei sunt cei mai expuși riscurilor? După ce atâția colegi de-ai dumneavoastră și-au pierdut viața din cauza Coronavirusului, nu vă frig banii în buzunar, stimabililor?

Dacă unii învață din greșelile altora, moldoveanul nostru nu înțelege până nu dă el singur cu nasul. Și n-o să mă mir deloc dacă, peste câteva luni, cei care astăzi dau șpagă ca să fie sănătoși în acte, vor plăti mult mai mult pentru un vaccin sau măcar pentru un tratament la domiciuliu. Atunci, poate, vor înțelege că cine se joacă cu focul rămâne cel puțin fără sprâncene.

Dă-i, Doamne, moldoveanului, mintea cea de pe urmă! Pardon, vaccinul cel de pe urmă. Să fiți sănăoși!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata