NordNews
Avem ce spune

VIN CU PELIN // Despre curățenia sufletească și cea de după poartă

Salut! Ei cum, v-ați pregătit? Sunt gata sarmalele, pârjoalele și răciturile? Ați făcut curățenie în casă și prin ogradă? Foarte mine! Ați dus și gunoiul la râpă, așa cum fac gospodarii? Ce mai?… Bravo!

Deseori am auzit oameni mai în vârstă care își aminteau cu nostalgie de anii tinereții lor, când iernile erau ierni, cu zăpadă cât gardul, vara ploua și nu erau așa călduri, de simți că te sufoci, vremuri când pâinea era pâine, vinul era vin și oamenii erau oameni, nu ca acum. Unde-au dispărut toate și din vina cui?

Din vina noastră, firește, adică, din vina tuturor. Pentru că am tăiat pădurile într-o veselie, dar n-am avut grijă să răsădim altele, pentru că am umplut râurile și iazurile cu tot felul de gunoaie, pentru că nu ne gândim deloc la copii și nepoți, să le lăsăm, dacă nu o țară bogată, măcar una cât de cât curată.

Am moștenit păduri frumoase, pe care le-am umplut cu peturi de bere care se vor descompune în sute de ani, am moștenit câmpuri frumoase și roditoare, care acum sunt acoperite cu pungi de plastic, am moștenit râuri și lacuri albastre, ca-n poezia lui Eminescu, în care ne scăldam fără să ne îmbolnăvim după aceea, fântâni cu apă curată, dar deja avem… ce avem. Și cu atât mai grav va fi pentru cei care vin…

Credeți-mă, cunosc chiar și profesori care și-au tras canalizarea din casă în iazul unde se scaldă copii. Dacă nici măcar ăștia care sunt intelectuali nu au discernământ și bun simț, ce să mai vorbim de alții?…

Da, măi oameni buni, vreau și eu să ningă, să ne dea Dumnezeu zăpadă din belșug, ca să avem speranță de roadă la anul și ca troienele să acopere mizeria și gunoaiele de pe dealuri, din păduri, de pe drumuri și trotuare. Iar la primăvară să înverzească mai repede copacii și să crească iarba, ca să nu le vedem iarăși până în toamnă. Pentru că, în Moldova, de cum pică frunza și până prin mai, se văd toate bubele pământului… dar bine că măcar dispare mirosul de civilizație în Bălți și Chișinău. Să vedem partea plină a paharului.

Datorită sprijinului oferit de Uniunea Europeană, în multe sate au fost amenajate gunoiști specializate, au fost construite sisteme de canalizare, iar oamenii deja nu mai aruncă pe unde se nimerește deșeurile din gospodărie și cele urât mirositoare, dinăuntrul lor. Ne bucură că asemenea proiecte au continuitate. Asta înseamnă că, încet, dar sigur, mergem spre lumea civilizată. Pentru că în Uniunea Europeană oamenii au grijă nu doar de casa și ograda lor, dar și de mediul înconjurător – sortează deșeurile, consumă rațional resursele și nu fac risipă. Nu ca noi…

Trebuie să învățăm și noi să trăim altfel, să înțelegem că suntem oaspeți pe acest pământ, și nu stăpânul lui.

Iar peste vreo două sute de ani, un urmaș de-al nostru, săpând o fântână ori un beci, sau sădind un copac, va da peste un culiocel cu calendar și va afla că în 2022, Crăciunul a fost în zi de duminică.

Sărbători luminate să aveți!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"