NordNews
Avem ce spune

«VIN CU PELIN» „FĂCUT DE RUȘI…”

Salut! Bunul Dumnezeu, după ce a făcut lumea, a pus rânduială și semn fiecărui neam. Pe țigani i-a învățat să cânte, nemților le-a dat pricepere și disciplină, turcilor le-a zis: „Voi să aveți putere asupra altora, cu sabia”. Rușilor le-a lăsat o țară mare, bogată în zăcăminte, dar le-a dat și patima lenei, a paharului și i-a făcut cotropitori, ca oriunde s-ar duce, să rămână acolo și să nu mai vreie să se întoarcă în țara lor.


De multe ori, i-am auzit pe moldovenii noștri vorbind că înainte, pe vremea rușilor, orice lucru era făcut la soveste. Aurul rusesc, fierul rusesc, casele, mobila, salamul, untul, galoșii, ciubotele și așa mai departe.

Ați auzit probabil și dumneavostră că, în trecut, japonezii cumpărau de la ruși topoare și făceau din ele lame de ras. Câștigau astfel de zeci ori mai mult.

Pentru a o duce bine, nu e de ajuns doar resursele, trebuie să ai cap, să știi cum să le valorifici.

Totuși, ce-au inventat rușii? ceva care să schimbe istoria omenirii… Ei au copiat și adaptat mașinile și armamentul gândit de alții, și-au însușit descoperirile făcute de altcineva și se folosesc zi de zi de invențiile altora, deși, ca popor, se consideră primii în toate.

Personal, prețuiesc mult cultura rusă. Acest popor a dat nume mari în literatură, pictură, muzică (muzica clasică, nu Buzova sau Morgenstern), au dat nume mari în teatru și film. Drept că aceia au fost alți ruși.

Cei de azi n-au cum să ne placă pentru șovinismul lor și pentru încăpățânarea, aproape copilărească. Dacă sunt atât de bravi, de ce economia Federației Ruse este abia pe locul 49 conform indicilor de dezvoltare umană.

Deci, ce-au inventat rușii? Un… Dodon. Scuzați, un Kremlinovici.

Tot atunci când a făcut lumea, Dumnezeu le-a dat moldovenilor o țară frumoasă, cu pământuri roditoare. Și niște politicieni corupți și iresponsabili. Dar apoi, văzându-i cum se chinuie, le-a dat și pașapoarte românești. Ca să uite de ruși și să se ducă în Europa, pentru o viață bună și frumoasă, pe care, desigur, o merită…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"