NordNews
Avem ce spune

VIN CU PELIN // Liniștiți-vă, oameni buni, că europenii nu-s ca rușii…

Salut! Între alte aptitudini – multe și de tot felul – , oamenii noștri mai au un talent foarte dezvoltat: vorbesc despre ceea ce nu știu, n-au văzut, n-au încercat și se jură pe copii că e așa precum a auzit cumătrul Ion, în gara de la Bălți.

Pe când nu știam de Internet, chestia asta avea ceva anecdotic în ea, mai degrabă ne amuza decât putea să ne îngrijoreze, dar de când toți au Facebook și sunt specialiști în orice domeniu – de la istorie și până la futurologie, acest lucru a devenit chiar un pericol. Pentru că în niște timpuri când toți se dau cu părerea, bietului om îi este tot mai greu să nu se ia după ce mai zice Internetu’. Iar pe rețele – minți luminate la tot pasul.

Și dacă ne luăm așa după alții, unde ajungem? E clar că nu acolo unde vrem sau unde trebuie.

De când Republica Moldova a ales parcursul european, unii cetățeni de pe acest petic de țară mai că au intrat în panică – vezi Doamne, că or să vină europenii și or să le interzică să taie porcul de Crăciun, că or să le ia pământul, cu tot cu buruieni, din grădină, că or să dea năvală peste noi vrăjmași de toate națiile și cu fel de fel de preferințe – religioase, sexuale și așa mai departe. Din păcate aceste fumigene sunt foarte răspândite în societate și de multe ori sunt lansate chiar de unii reprezentanți ai Bisericii, dar mai ales de politicienii cu interese. Mai departe, ca-n bancul acela: „Acuma du-te și spune-le că popa n-are fete”…

Iar reprezentanții minorităților etnice mai au o frică: nu cumva să intrăm în UE, că atunci nu știu cine or să le limiteze drepturile – o să le interzică limba, cultura și le vor nimici identitatea.

Liniștiți-vă, oameni buni, că europenii nu-s ca rușii! Sovieticii ne-au luat limbă, alfabet, ne-au dus buneii în Siberia și ne-au spus că ne cheamă altfel și că vorbim altă limbă decât cea care e a noastră…

La început de ianuarie, am avut fericita ocazie să merg, împreună cu câțiva colegi, la Sighetu Marmației, la „Festivalul de colinde, datini și obiceiuri de iarnă”, organizat de Uniunea Ucrainenilor din România. Atunci, Nicolae Miroslav Petrețchi, deputat în Parlamentul de la București și Președintele Uniunii Ucrainenilor din România, ne-a declarat, cu toată sinceritatea: „România este un exemplu, dacă vorbim de promovarea și păstrarea drepturilor persoanelor care aparțin minorităților etnice. Acum multe state împrumută modelul românesc în domeniul drepturilor minorităților etnice.

Minoritățile etnice care locuiesc în țara vecină, dar și în alte state membre UE nu doar că au dreptul să-și cunoască istoria și să învețe în școli cu predare în limba lor maternă, dar sunt încurajați să-și promoveze, în cadrul unor festivaluri sau alte evenimente de anvergură, limba, cultura, tradițiile, portul popular.

Pentru că Uniunea Europeană e o mare familie, în care trăiesc mai multe popoare, în bună înțelegere, pace și armonie.  Or, asta ne dorim și noi, mai ales de la 24 februarie 2022 încoace – să ne bucurăm de viață într-o lume (sau măcar într-o societate) unde oamenii se înțeleg și se respectă. Restul le-om face noi…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"