NordNews
Avem ce spune

VIN CU PELIN // „Marea cultură” nu e o scuză pentru crime…

Discutând de multe ori cu tot felul de lume bună de peste Prut, mi s-a spus: „Da, rușii v-au făcut mult rău, dar ar fi și un avantaj – cunoașteți limba rusă și aveți acces la o mare cultură. Puteți privi filme rusești fără subtitrare, puteți să-l ascultați pe Vîsoțki și să-i citiți în original pe Pușkin, Cehov, Dostoievski, Tolstoi, Bulgakov, Pasternak, Ahmatova, Soljenițîn ș.a.” Cu alte cuvinte, uneori e cazul să vedem partea plină a paharului, chiar dacă asta ne lasă un gust amar. Faptul că noi acum înțelegem și vorbim limba rusă e rezultatul unui îndelungat proces de rusificare și deznaționalizare a moldovenilor. Iar ceea ce face acum Putin în Ucraina, cam tot pe acolo e…

Invazia soldaților ruși în Ucraina a împărțit, încă o dată, societatea moldovenească în câteva tabere – unii condamnă acțiunile militare și pe Putin, alții, dimpotrivă, zic că președintele rus procedează cum trebuie, și sunt din cei care zic sau se întreabă: „Cum e posibil una ca asta, când rușii au o asemenea cultură mare, când acest popor a dat lumii atâtea personalități?”

Dar, s-o spunem pe șleau: chiar și în cultură, rușii au făcut ceea ce au făcut în toate celelalte domenii – au furat de la alții. Adică, precum au copiat modelele de mașini, arme sau tehnologii dintre cele mai avansate, tot așa au adaptat romanul, teatrul și altele. Să nu uităm că literatura rusă modernă începe cu… Antioh Cantemir. Mulți dintre cei care au revoluționat într-un fel arta și cultura rusă nici măcar nu erau ruși.

Bunăoară, Aivazovski era armean, Kazimir Malevici era ucrainean de origine poloneză, Osip Madelștam și Boris Pasternak erau evrei. Rușii nu au știut să-i aprecieze nici măcar pe cei foarte buni care erau de-ai lor – Pușkin a fost exilat, Dostoievski – condamnat la moarte, Soljenițin a trebuit să plece în exil. Iar o mare poetă cum a fost Anna Ahmatova a ajuns să spele podelile, ca să nu moară de foame.

Atitudinea rușilor față de talentele veritabile, dar care nu cântă osanale puterii, e la fel și până în ziua de azi.

Cum să mai vorbește despre teatrul, cinematografia, baletul, pictura sau literatura rusă aproape cu evlavie, când soldații lui Putin batjocoresc, violează și omoară copii, femei și bătrâni în Ucraina? Cultura, arta, ca și credința, înnobilează omul, îl face să empatizeze cu suferințele, cu dramele altora, cultivă și promovează emoțiile/trăirile frumoase, nobile, într-o anumită măsură, oferă și exemple de comportament. Prin urmare, armata lui Putin n-are nicio treabă cu ceea ce înseamnă cultură și, în egală măsură, civilizație.

La 15 aprilie, marcăm Ziua Internațională a Culturii. Îmi doresc foarte mult ca, de azi, să nu mai auzim și vedem la tv sau pe rețele scuze de genul: „da, o fi rușii imperialiști, dar au o cultură mare”.

Lăsați-o mai moale, tovarăși! O cultură, fie ea și mare, nu poate să justifice crimele împotriva umanității.

Acest război a compromis definitiv imaginea rușilor, cu tot cu „marea lor cultură”, ca să mai zic și despre cât de „pravoslavnici” sunt. Dar despre asta deja data viitoare. Pace!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"