NordNews
Avem ce spune

VIN CU PELIN// Să nu ne spună de unde ies gazele, sau să ne sperie cu carabina

Salut! Poate că am fi fost de mult în rând cu lumea bună, europeni cu acte-n regulă, oameni civilizați și cu posibilități, dar nu niște rupți în fund, veșnic cu mâna întinsă… Poate că ne bucuram acum și noi, ca alții, de o viață decentă acasă, dar nu printre străini, să vedem cum ne cresc copiii, nepoții și să nu mai întâlnim la colțuri de stradă bătrâni cu ochii în lacrimi care cerșesc de-o pâine. Poate că am fi avut mai multe motive să ne mândrim cu țara noastră… Poate… Dacă ne-am fi lepădat de niște metehne în felul nostru de a fi, de niște stereotipuri depășite, într-un cuvânt, de o mentalitate păguboasă care ne ține pe loc.


Avem, din păcate, o societate unde domină patriarhatul. Așa am deprins de la bunei și străbunei și acest fenomen s-a înrădăcinat rău de tot în gândirea și atitudinea noastră.

Nu încape îndoială, ne iubim mamele și soțiile, mai ales de 8 martie. Și le prețuim pentru tot ce fac pentru noi – ne hrănesc, ne spală, ne calcă hainele, ne cresc și educă odraslele, cât noi alergăm după bani grei care nu ne ajung niciodată. Atât de mult le prețuim, încât nu le dăm voie să facă și altceva, de parcă ne-am teme că nu se vor descurca. E drept că sunt mulți din cei care nu că se tem, ci chiar cred așa.   

Statisticile spun că doar unul din patru aleși locali de la noi e femeie. Nici în Parlament lucrurile nu stau mai bine, adică, și în legislativ sunt mai puține femei-deputat decât bărbați.

Iar în sectorul IT, unul cu perspectivă, femeile constituie nici măcar 20%. Deși nu scrie nicăieri că acest domeniu este unul strict sau cel puțin, mai mult pentru bărbați, deși încă mai bântuie un asemenea stereotip.

Există și moldoveni care consideră că femeia trebuie să fie și gospodină, și mamă bună, și soție iubitoare, și pe lângă toate, să aducă bani la casă. Cunoaștem cu toții cazuri cu nemiluita când bărbatul stă acasă și așteaptă să-i trimită nevasta bani „de la Etalia”,, ca să stingă datoriile la bar.

Femeile sunt mult mai calculate și responsabile și pot gestiona mai ușor situațiile complicate. Dacă sunteți de altă părere, spuneți-mi, vă rog, de ce atunci când o femeie rămâne singură, se descurcă și le face pe toate, iar atunci când rămâne bărbatul singur, se duce totul de râpă – și casa, și gospodăria, și el? Firește, sunt și excepții – puține –, care confirmă regula.

Eu cred că dacă am avea mai multe femei în funcțiile de răspundere, ar fi mai bine. Și nu dintre cele care să ne spună de unde ies gazele sau să ne sperie cu carabina, dar profesioniste, culte și cu multă determinare. Pentru că femeile fac totul cu dăruire și inclusiv pentru asta ele merită toată aprecierea noastră…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"