NordNews
Avem ce spune

Violurile de la Spitalul de Psihiatrie din Bălți. Trei paciente vor primi despăgubiri de 85 de mii de euro

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a condamnat Republica Moldova într-un dosar ce vizează trei paciente ale unui spital din Bălți, care au fost violate repetat de unul din medicii șefi ai instituției, fiind impuse ulterior să facă avort. Moldova a fost condamnată în acest dosar din motiv că autoritățile au eșuat să realizeze o investigație eficientă a plângerilor reclamantelor. În cele din urmă, statul va trebui să achite femeilor 85 000 de euro drept despăgubiri, scrie diez.md. Fostul medic de la Internatul Pshihoneurologic din Bălți, Stanislav Florea, care trei ani la rând a violat 16 paciente, a fost condamnat la 15 ani de pușcărie cu executare.

„Cauza G.M. și alții c. Moldovei, cererea nr. 44394/15, vizează avorturile forțate și măsuri de control a nașterii în privința a trei femei cu dizabilități intelectuale, rezidenții unui azil neuropsihiatric, urmare a violurilor repetate de unul din medicii șefi și investigarea plângerilor acestora”, se arată în comunicatul emis de Juriștii pentru Drepturile Omului.

În hotărârea Curții de la Strasbourg din 22 noiembrie 2022 s-a constatat, în unanimitate, că a avut loc:
1. violarea Articolului 3, sub aspect material, interdicția unui tratament inuman sau degradant, în ceea ce privește protecție legală inadecvată a integrității psihice a femeilor cu dizabilități intelectuale, avorturi forțate a celor reclamanți, și contracepția impusă primului reclamant;
2. violarea Articolului 3, sub aspect procedural, obligația de a realiza o investigație eficientă, în ceea ce privește cele trei reclamante.

Curtea a constatat că autoritățile din Moldova au eșuat să realizeze o investigație eficientă a plângerilor reclamantelor privind rele-tratamente, în pofida faptului re-deschiderii procedurilor de patru ori, urmare a plângerilor acestora. Investigația nu a ținut cont de vulnerabilitatea lor ca femei cu dizabilitate intelectuală expusă abuzului sexual în context instituțional. Ea a constatat că legislația penală națională nu prevede protecție efectivă împotriva unor atare intervenții medical invazive realizate fără consimțământul valabil a pacientului.

Curtea a acordat reclamanților 80 000 de euro cu titlu de prejudiciu și 5 000 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli. În fața Curții reclamanții au fost reprezentați de V. Gasitoi, avocat din Chișinău.

Timp de 25 de ani, Moldova a fost condamnată de 568 de ori de către CtEDO. E de menționat că, începând cu anul 2010, Centrul de Resurse Juridice din Moldova a analizat activitatea în cauzele moldovenești, elaborând note analitice pentru fiecare an separat: 20102011201220132014201520162017201820192020. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"