NordNews
Avem ce spune

Viorel Morari îl învață pe Alexandr Stoianoglo cum să investigheze „furtul miliardului”

Şeful suspendat al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, susţine că iniţiativa procurorului general, Alexandr Stoianoglo, de a institui complete de judecători specializaţi în examinarea dosarelor ce vizează „furtul miliardului” şi a cauzelor conexe, este o abordare pripită şi apărută ca rezultat al dorinţei de a controla sistemul judecătoresc, transmite IPN.

Într-o scrisoare deschisă, Viorel Morari precizează că i se pare această abordare cel puţin stranie, deoarece procurorul general nu se referă la crearea instanţelor de judecată specializate, ci doar a completelor de judecată. Potrivit lui, conform prevederilor Constituţiei, pentru anumite categorii de cauze pot funcţiona judecătorii specializate, dar nu complete specializate.

„Dacă facem o paralelă dintre reforma din sistemul judecătoresc, când au fost lichidate instanţele economice şi propunerea dumneavoastră, rezultă că doriţi revenirea la gradul înalt de corupţie şi necesitatea monopolizării judecării dosarelor „furtului miliardului”. Or, anume acestea au fost argumentele de bază ce au stat la originea lichidării instanţelor judecătoreşti economice, în 2011”, se menţionează în scrisoare. Viorel Morari consideră un alt lucru interesant: menţiunea expresă în comunicatul Procuraturii Generale a aşa-ziselor dosare privind „furtul miliardului”. În opinia sa, o astfel de formulare generează câteva întrebări: Cum vor fi selectate respectivele dosare, după ce criterii? Există o astfel de categorie de infracţiuni în Codul Penal şi care vor fi criteriile de delimitare de abuzurile, delapidările, sustragerile în cazul altor infracţiuni? „Dosarele împotriva procurorilor (Morari, Beţişor, Baeşu, Statnîi), dosarele BNM, Victoriabank, alte dosare în care este interesat direct Veaceslav Platon – fac parte din această categorie? Cum vor fi respectate normele procesual penale şi dreptul la justiţie echitabilă, dacă dosarele vor fi selectate de procurori, iar repartizarea aleatorie va fi omisă? Cum va corela acest mecanism (neprevăzut de lege) cu dispoziţiile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi practica CEDO? Cum vor fi examinate recuzările, modificate completele etc.?”, se întreabă şeful suspendat al PA. Potrivit lui, o altă chestiune se referă la gestionarea aşa-ziselor dosare privind „furtul miliardului”. Acesta afirmă că „au fost difuzate comunicate seci despre scoaterea de sub urmărire penală a persoanelor figurante în dosar”, însă se întreabă dacă procuratura nu consideră necesar a explica societăţii care au fost dificultăţile. „Domnule procuror general, dacă faceţi o paralelă cu activitatea Procuraturii Anticorupţie în perioada lunilor septembrie-octombrie 2019 şi activitatea dumneavoastră, veţi vedea anumite diferenţe. Anterior, se publicau informaţii statistice privind numărul acţiunilor de urmărire penală efectuate şi rezultatele obţinute în dosare de rezonanţă”, se spune în scrisoarea deschisă. Referindu-se la cazul profesorilor turci , Viorel Morari afirmă că procurorul general „cu siguranţă a ştiut sentinţa, cu siguranţă inculpatul a negociat cu procurorii, chiar a menţionat că vrea să-l mai impună să plătească încă ceva”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata