NordNews
Avem ce spune

Virgil Botnaru // Ai văzut la ei cultură?…

Nu e mare noutate că în RM cultura nu interesează (aproape) pe nimeni. Angajații din acest domeniu au salarii mizere, iar când slugile poporului pun la punct bugetul de stat, pentru cultură se dă ce mai rămâne. Expozițiile, premierele teatrale, lansările de carte, inaugurarea caselor memoriale etc. nu sunt subiecte pentru care presa de la noi vrea să se ridice de pe scaun. Iar atunci când se ridică, uită pentru ce a făcut-o.

Anul acesta, de 15 ianuarie, în cadrul manifestărilor dedicate celor 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, organizate pe Aleea Clasicilor, reporterii s-au adunat ciucure lângă Ion Ceban, întorcându-se cu spatele la regretatul Vlad Pohilă, care vorbea la microfon despre opera celui mai de seamă poet român. (Peste patru luni, Pohilă a plecat la cele veșnice.) Dacă Ceban e cel mai indicat om să vorbească la temă, apoi Eminescu să vă judece.

Săptămâna trecută, am asistat la dezvelirea bustului regelui Ferdinand I, la Verejeni, Telenești. Nu mai spun câte instituții media au catadicsit să vină la eveniment, nici nu voi număra câte posturi tv, posturi de radio sau portaluri de la noi trăiesc pe banii oferiți de România.

Pe urmă ne lamentăm că moldovenii citesc puțin și arareori cumpără o carte. Înțeleg că, atunci când îi ghiorăie mațele de foame, omului nu-i arde de teatru, galerie sau bibliotecă. Totuși, de aici pornește construcția unei societăți prospere și civilizate.

Ne amintim de personalitățile pe care e o mândrie să le avem abia atunci când mor. Sau când calcă pe greble… politice, promovând când votul uninominal, când altă boroboață (pre)electorală.

Agricultură serioasă nu facem, resurse naturale nu avem, în cosmos nu zburăm și nu vom zbura degrabă. Cultura e ceea cu ce mai putem ieși în lume. Să le arătăm altora că nu suntem un popor fără simț și fără memorie.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"