NordNews
Avem ce spune

Virgil Botnaru// Autismul, greu de depistat în R.Moldova. Pacienți – tot mai mulți, medici – puțini

 Tonul: „E ca o loterie. Nu vă pot

spune cum va fi peste câțiva ani.

(Ana Dragu, Mâini cuminți)

Există pe lumea asta două categorii de științe – unele care dictează trendul, tendințele, ritmul de viață etc., și altele, care trebuie să se adapteze, să se re-inventeze în continuu, pentru a fi în pas cu vremurile. Medicina ar fi, după mine, din a doua categorie, deși, ca antiexemplu, se întâmplă ca chirurgia plastică să impună moda în rândul celor cu fițe și bani. Faptul că vaccinul anti-COVID a trebuit să fie creat, testat și apoi recomandat de OMS într-un timp record demonstrează, încă o dată, că știința lui Hippocrates e sub vremi, și nu vremile sub ea.

Recent, o familie tânără din țara noastră a aflat cu stupoare că copilul lor de trei ani și patru luni prezintă tulburări din spectrul autism. Copilul nu e prea sociabil, încă nu vorbește și știe/poate prea puține pentru unul de vârsta lui. „I-ați dat prea mult telefonul sau l-ați lăsat la televizor, numai să tacă! – le-au spus medicii, la consultație, părințior. – De fapt, autismul poate fi moștenit și genetic. Ați avut cazuri în familie? Nu? Straniu!… Dar nu vă faceți griji, se tratează, ca el sunt foarte mulți!…”

Din păcate, copii cu astfel de probleme sunt tot mai mulți. Specialiști însă, îi numeri pe degetele de la o mână. Unele familii au mers peste hotare, în România sau Rusia, pentru consultații, diagnostic și tratament. La cei de pe loc, nu poți face o programare decât abia peste 2-3 luni. Dar cum poate un părinte grijuliu și iubitor să doarmă liniștit 3 luni, când nici măcar nu știe ce are copilul său?

Se mai întâmplă ca medicii noștri să spună că copilul suferă de autism, iar cei de peste hotare să infirme acest lucru. După care e greu să convingi autoritățile noastre că ai un copil sănătos și că trebuie integrat, la grădiniță sau la școală, pentru a fi în rând cu ceilalți. Undeva, el figurează ca fiind „cu probleme”.

Despre efectul negativ al gadget-urilor asupra dezvoltării intelectuale a copiilor se vorbește nu de ieri, de alaltăieri. Totuși, de ce, în atare situație, medicina din RM nu e în pas cu provocările acestor timpuri și nu pregătește suficienți specialiști care să îndrepte mințile și comportamentul celor care vin? Mai ales că, pe an ce trece, sunt tot mai multe cazuri.

Dentiști, bunăoară, avem cu nemiluita. Prin oraș, vezi cabinete sau clinici stomatologice la tot pasul. Și dacă sunt atâtea, ce, zâmbesc moldovenii mai des? Ori dacă universitățile noastre produc juriști și economiști pe bandă rulandă, ce, trăim mai bine și ne putem lăuda cu o justiție corectă? Și dacă avem peste 60 de partide, ce … (continuați voi)…

Anul acesta, au absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” 990 de tineri, dintre care 550 sunt din Republica Moldova, iar 440 – străini. Din aceștii 990, 736  au finalizat programul de studii în medicină, 146 au terminat Facultatea de Stomatologie, 71 sunt specialiști în farmacie, 28 în medicină preventivă, iar nouă – în optometrie.

Ca un om care plătește impozite pentru ca cineva să învețe, eu cred că universitățile noastre, precum și ministerul/ministerele de resort, ar trebui să se implice cumva ca să „crească” specialiști buni și, plus-minus, atâția de cât este nevoie, pentru fiecare domeniu.

Nu mai vor absolvenții Universității de Medicină să se facă psihoterapeuți sau neurologi? De ce nu avem în Moldova speciliști care să stabilească un diagnostic atât de sever?

Și ce să facă familiie care nu-și poate permite să plece peste hotare, la medici? Să-și poarte copilul prin babe?

Nu cumva autoritățile acestui stat chiar nu au nevoie de o societate sănătoasă, cu mintea limpede?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata