NordNews
Avem ce spune

Virgil Botnaru // Bratan, smatrea cum te uiți…

Un rus inspirat a zis odată: „молдован – это не нация, это профессия”. Și nu e chiar atât de simplu să (poți să) fii un moldovean veritabil. Căci moldoveanul adevărat se pricepe la toate și are o singură specializare – „tutto fare”. Acasă, dar mai ales când merge peste hotare, la muncă, moldoveanul e și electrician, și instalator, și șofer, și zugrav, și lemnar, și constructor, și ce mai trebuie. Spre deosebire de amărâții care „могут копать, могут не копать”, ai noștri sunt mult mai talentați, mai pricepuți și mai descurcăreți. Iar dacă nu știu ceva, învață repede, din mers. Pentru că moldoveanul se adaptează ușor la orice situație și are capacități înnăscute pentru oricare domeniu.
Un prieten îmi povestea nu demult despre un șofer de cursă Chișinău-București care le propunea ajutor/ asistență juridică basarabenilor care voiau să-și redobândească cetățenia României. Odată prietenul meu l-a întrebat:
– Apu, băi Ghena, totuși ce ești tu, șofer ori jurist?
La care omul l-a privit cu seninătate blajină, lămurindu-l:
– Bratan, smatrea cum ti uiț. Iaca amu, că-s la ruli, apu-s șofer, dar vobșă îs jurist, și universitatea am teminat-o…
La un pahar de vorbă suntem, de departe, cei mai pricepuți în politică, economie/ afaceri ș.a.m.d., și ne mirăm cum de responsabililor de prin ministere și alte instituții serioase nu le vin în cap acele soluții simple și minunate pe care tocmai le-am enumerat.
Dacă americanii învață și se perfecționează doar într-o meserie, ai noștri, în buna tradiție sovietică, sunt „multilateral dezvoltați”, ceea ce nu e neapărat rău. Pentru că deja și angajatorii din Moldova te întreabă, la interviu, ce mai știi să faci, ce limbă străină cunoști, dacă ai permis de conducere etc. etc. Și viața de zi cu zi „ne spune” mereu că trebuie să fim bine pregătiți, să cunoaștem cât mai multe lucruri, să fim flexibili, să ne putem adapta circumstanțelor și să facem față tuturor provocărilor.
Iar traiul în RM e, în sine, o provocare. Și numai aici putea să apară o reclamă tristă cu un medic bun și cu experiență care ajunge (de nevoie, se înțelege) măturător în Italia…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"