NordNews
Avem ce spune

Virgil Botnaru //Cu ce avem, cu aia defilăm…

                                                                               

 S-a tot vorbit și se vorbește, ocazional (dar ocazii sunt multe!) despre nivelul de pregătire al tinerilor de la noi, nivel care, nu încape îndoială, (cam) lasă de dorit. Recent, lumea noastră academică (și nu doar!) a fost „zguduită” de o știre-bombă despre niște medici din Israel, care activau în baza unor diplome false, obținute (din câtese vede, fără mari probleme) în Republica Moldova.

Nu e mare noutate că la noi oricine poate obține o diplomă de studii superioare, numai să aibă omul voință și…valută. Majoritatea celor buni dintre cei buni pleacă peste hotare (fie doar la studii, fie definitiv), pentru că nu-și văd viitorul acasă, iar în locul lor răsar… restul. Iar cei care vin nu prea sunt (din păcate!) la nivelul așteptărilor. 

Nu zic că noi, la vremea noastră, eram cine știe ce, dar totuși eram „altfel, nu știu cum”, vorba clasicului. Deși e clar că erau și printre noi (dulci) excepții. Îmi amintesc de Vadim C., student în anul IV la Facultatea de Drept, care ni se destăinuia odată, mai în glumă, mai în serios: „Pațani, ghini că am padrugî ș tre’ să-i răspund la mesaje, că altfel de mult aș fi uitat alfabetul!…” Tatăl personajului nostru era proprietarul unui magazin de carne și mezeluri din nordul țării, asigurându-și (de voie sau de nevoie) odrasla cu tot de ce-ar avea trebuință un student cu ambâțuri mari și colorate.   

 Pe fundalul migrației masive, ce-a pus stăpânire pe R.Moldova pentru nu se știe câți ani înainte (pe lângă faptul că acum și aici oamenii școliți nu se bucură de respectul cuvenit), universitățile noastre sunt nevoite să accepte la studii (aproape cu bucurie!) tot felul de tineri. N-avem, deci, ce să le imputăm: se știe aproape după fiecare examen de Bacalaureat la ce nivel sunt cunoștințele multor tineri de azi.

Și-atunci ce (să) facem?…   

Nimic, firește…Or, e deja un fel de obișnuință: „cu ce avem, cu aia defilăm”…  

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"