NordNews
Avem ce spune

Virgil Botnaru // Pentru ce-i trebuie rusului din Sankt Petersburg cetățenia română?

Zilele trecute, am făcut o escapadă până la Iași. În microbuzul cu care am mers, chiar pe scaunul din fața mea, era un cetățean de vreo 60 de ani, vorbitor de rusă, care nici măcar „Bună ziua” nu știa să zică și nu înțelegea ce vor vameșii de la dânsul. „Încă un Ivan care se vrea Ionuț”, mi-am zis, gândindu-mă că respectivul e unul dintre acei care au trăit o viață în RM și nu cunosc o boabă românește, dar cu toate acestea, statul român le dă cetățenie. Or, majoritatea pasagerilor erau oameni care treceau Prutul ca să-și perfecteze actele.

Lângă el era un bărbat cu vreo 10 ani mai tânăr, și pentru că nu-l lua somnul, căuta vorbă. Astfel, am aflat și eu că rusul a locuit toată viața la Sankt Petersburg, că a fost inginer, că tatăl său era originar din Moldova și că are un văr la Chișinău. Vărul acela i-a spus odată că poate să-și facă cetățenie română și el a zis: „De ce nu?” A achitat unor băieți șmecheri cât au cerut, ca să-i adune dosarul și să-l depună la București, iar acum, peste aproape trei ani, se ducea la Iași, să-și ia pașaportul.

De când România a devenit țară-membră a Uniunii Europene, în fiecare an, în jur de 3000 de ruși caută să obțină cetățenie română. Pe lângă ei, și beloruși. În ultimii ani, numărul acestora e în creștere, anunță Autoritatea Națională pentru Cetățenie (București).

De când a început războiul din Ucraina, au crescut de patru ori și numărul cererilor depuse la Ambasada Republicii Moldova de la Moscova.

Iar în contextul crizei care, mai devreme sau mai târziu, va îngenunchea Rusia, probabil, tot mai mulți ruși vor căuta posibilități să evadeze din „raiul” dăruit lor de Putin.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"