NordNews
Avem ce spune

Virgil Botnaru // Trei cuvinte și-o cântare…

Da, fraților, am văzut și ne-am convins („pi di tăt”): sunt și ei oameni, au, ca și noi, necazuri, pofte, slăbiciuni, iar uneori sufletul lor vrea altceva, deci nu sunt nici pe departe îngeri, cum se zice. Așa că trebuie să fim mai indulgenți, că, de, a greși e omenește, vorba latinilor înțelepți. Ba mai mult, ar fi cazul să-i apreciem cum se cuvine, mai ales pentru aptitudinile lor artistice. Or, cum zicea (frumos) odată Emil Cioran, „în afară de muzică și de poezie, totul e minciună și vulgaritate”. Și chiar așa este!

 
 

Că unii oficiali de-ai noștri mai scriu poezele, nu e mare noutate. Explicabilă treabă, dacă e să-l cităm (și) pe Ion Mureșan: „într-o societate bolnavă, poeţii sunt anticorpii sociali care neutralizează răul”, iar președinții de raioane, șefii Inspectoratului de Poliție etc. tocmai pentru asta sunt numiți în funcție- să stirpească răul și să ne aducă nouă, cetățenilor umili, bunăstare și fericire, prin toate mijloacele (corecte!) posibile.

 
 

Cu muzica însă e altceva, ea e pentru cei mai aleși dintre cei aleși (de noi). Ca să te apuci de cântat tre’ să fii măcar vice-președinte sau secretar de partid, că altfel primești aplauze numai cu palma peste obraz, sau, cel puțin, nu te ia nimeni în seamă.

 
 

Dar, dacă ești președinte de țară, e cu totul altceva. Atunci vedetele de la Moscova vin și-ți cântă gratis în Piața Marii Adunări Naționale, sau în satul tău de baștină. Poate nu chiar degeaba, mă rog, mai dai și tu niște lăzi de căpșuni pentru prietenul tău D. Bilan, dar asta nu e mare pagubă, nici pentru Sadova, nici pentru țară. Iar după o asemenea afacere cum să nu-ți vină a cânta, în beci, la braț cu fericitul Filip Kirkorov(?):

 
 

https://unimedia.info/stiri/stop-cadru-imagini-video-virale-cu-igor-dodon-si-filip-kirkorov-cantand-Цвет-настроения-синий-157424.html

 

Păi, fiind înzestrat cu un asemenea talent, poți să cânți și „Smugleanka” în centrul Chișinăului, chiar în ziua de 9 mai:

 
 

https://stiri.md/article/politica/dodon-spera-sa-cante-in-cor–smugleanka-in-centrul-capitalei

 

Apoi, dacă te numești Renato Usatîi și ai câștigat, în 2015, primăria Bălțiului datorită unor concerte, e mare păcat să nu te apuci și tu de cântat. Măcar așa, kak liubiteli:

 
 

https://www.youtube.com/watch?v=BYPCkbs2AuY

 
 

Pe urmă, când mai organizezi vreo petrecere pentru toată urbea, ai tot dreptul să urci pe scenă:

 
 

https://www.youtube.com/watch?v=vlUS2g3S6vs

 
 

Ca să nu mai vorbim de Chișinău…

 
 

În 2012, la nunta Elenei Băsescu, Dorin Chirtoacă, fostul primar al capitaliei, cânta entuziast Treceți, batalioane române, Carpații:

 

https://www.publika.md/dorin-chirtoaca-a-cantat-la-nunta-elenei-basescu-video_1013851.html

 
 

Între timp, adică peste câțiva anișori, și-a mai schimbat omul repertoriul:

 
 

https://www.youtube.com/watch?v=46h_tGkEktM

 

Atât poezia, cât și muzica, sunt (alte) două mari slăbiciuni ale președintelui Coaliției de guvernare, Vladimir Plahotniuc.

 
 

http://www.jc.md/vlad-plahotniuc-va-publica-o-carte-de-poezie/

 
 

Cei din anturajul dumealui afirmă sus și tare că-i ies, amândouă, de minune.
Probabil că anume aşa (le) sună „Deşteptarea!”:

 

https://www.youtube.com/watch?v=RMSiNqkObAo

 

Spre marele regret al orheienilor, Ilan Mironovici Șor(care, când vorbește, parcă le citește din carte) nu poate cânta. Însă poate nevastă-sa, așa că oricum e spre bine. Adică este alternativă/ ieșire din situație…

 

Şi dacă,într-o bună zi, interpreții arvoniți să cânte la vre-un concert cu iz electoral se vor răzgândi, unul câte unul, („îmbolnăvindu-se” subit, cum se întâmplă în ultima vreme), cred că n-ar fi bai. Politicienii noștri talentați (& pricepuți la toate) vor lua microfonul și ne vor ferici îndată cu trei cuvinte și-o cântare, că mai mult nici nu (ne) trebuie.

 
 

Restul, cum se zice, e fudulie…
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"