NordNews
Avem ce spune

Virgil BOTNARU// Treizeci de ani de Independență și un cub Rubik

Toamna trecută, fiind într-un magazin pentru copii, fiul meu a văzut o jucărie care i-a plăcut din prima și nu s-a lăsat până nu i-am cumpărat-o – un cub Rubik. Pentru vârsta lui, e un obiect complicat, așa că l-a întors pe toate părțile câteva zile, apoi l-a aruncat într-un colț și a uitat de el. Și eu, și soția am încercat să-l rezolvăm de câteva ori, cu mintea noastră, fără ajutorul internetului, dar am renunțat repede, luându-ne cu altele, firește, mult mai importante.

La 27 august 1991, Republica Moldova și-a obținut independența. În acești 30 de ani, am tot schimbat și potrivit culorile celor care veneau la conducere, dar n-a fost să fie spre binele nostru. Le-am sucit, le-am învârtit, dar am rămas tot acolo. Ba mai mult, am rămas cu două milioane mai puțini și cu cel puțin un miliard mai săraci.Am vrut o schimbare, dar n-am știut încotro să ne uităm, ca să știm ce avem de făcut. Independența s-a dovedit a fi pentru Republica Moldova o „jucărie” prea sofisticată. Dacă alții – bunăoară, țările baltice – au făcut-o foarte repede, noi, după atâția ani, abia ne-am dumirit încotro trebuie să mergem și ce să facem, pentru a ajunge în rând cu lumea civilizată. Fie și așa, cu întârziere, numai să fie!

Zilele acestea, plimbându-ne prin cartier, copilul meu a văzut în vitrina unui magazin un puzzle care i-a plăcut foarte mult. Un puzzle cu piese puține, și acelea, numerotate. Cu alte cuvinte, mură-n gură. Firește că i l-am cumpărat. De data asta, sper să se descurce.

La mulți ani, Moldova!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"