
„Republica Moldova merită acest ajutor”. Așa comentează Vlad Filat, anunțul Președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a acorda țării noastre asistență financiară în valoare de 1,6 miliarde de euro.
„Republica Moldova merită acest ajutor, din mai multe considerent: unul mai nou, care a apărut pornind de la războiul din Ucraina, Republica Moldova suportă în modul cel mai direct consecințele acestui război sub aspect economic, ca presiune energetică, iar în rezultat – sub aspect social, pe de o parte. Pe de altă parte, Uniunea Europeană are nevoie de stabilitate în arealul său și la frontierele sale. Până la urmă, ca să spunem lucrurilor pe nume, dânșii ajută R. Moldova, dar pe de altă parte investește în stabilitate. Europa își dorește în R. Moldova – stabilitate și dezvoltare”, a declarat Vlad Filat în cadrul emisiunii „Dialog Deschis” cu Tudor Ioniță.
Potrivit lui Filat, autoritățile de la Chișinău ar trebui să asigure o bună gestionare, dar și sporească nivelul de transparență a gestionarii resurselor financiare.
„Este vorba de o continuitate. Dacă e să ne uităm pentru anul precedent, R. Moldova a beneficiat de 1 miliard de euro, dar din punctul meu de vedere este mai mult. Nu în calitate de critică, dar o mențiune: Guvernul trebuie să asigure o transparență a ceea ce ține de aceste resurse, ca cetățenii să cunoască de unde vin banii și pe ce sunt cheltuiți acești bani. Această sumă de 1,6 miliarde de euro este un ajutor macro-financiar important, nu știm câți din acești bani sunt credite, iar câți sunt sub formă de granturi, dar sunt ajutoare care vin să sprijine direct sectorul energetic, sectorul de apărare, anterior am vorbit și despre sprijinul financiar în valoare de 50 de milioane de euro acordat țării noastre de către Norvegia pentru a putea face și crizei refugiaților” , a mai spus Vlad Filat, ex-premierul R. Moldova.
Amintim că, pe 31 mai, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat că R. Moldova va primi un nou pachet de ajutor din partea Uniunii Europene. Pachetul include un sprijin de circa 1,6 miliarde de euro și va fi axat pe cinci inițiative.
Prima inițiativă vizează reducerea de la începutul anului viitor a tarifelor de roaming între R. Moldova și statele UE. Cea de-a doua inițiativă vizează sectorul energetic, pentru care va fi oferit un suport de peste 100 milioane de euro. Banii vor ajuta la eficientizarea clădirilor și finanțarea proiectelor de energie. Se vor face investiții și pentru interconectarea rețelelor de tensiune între R. Moldova și România. Cea de-a treia inițiativă vizează modernizarea și reabilitarea căilor ferate. În acest scop, vor fi puse la dispoziție 50 milioane de euro. Cea de-a patra inițiativă vizează sectorul de securitate și reziliență.