NordNews
Avem ce spune

Vlad Filat, paralelă UE – R.Moldova: Ne zbatem într-un blestem al periferiei

n timp ce liderii țărilor UE iau decizii istorice, aprobând planul de 1,82 trilioane € pentru relansarea și dezvoltarea Uniunii Europene, R. Moldova se zbate parcă într-un blestem al periferiei cu o clasă politică ce nu reușește să-și găsească normalitatea sa, dar și a țării. Opinia aparține ex-premierului R. Moldova, Vlad Filat, făcând concluzia: „Europa este puternică. Europa este unită.”

„În dimineața acestei zile, la orele 6:30, în timp ce politicienii puterii și ai opoziției moldovenești se odihneau obosiți, după ziua de ieri, când au reușit să-și expună în toată măreția incompetența, iresponsabilitatea, infantilismul și țâfna, liderii țărilor Uniunii Europene puneau bazele Europei post-pandemie. După 4 zile și 4 nopți de negocieri (90 de ore) liderii țărilor UE au ajuns la o decizie cu adevărat istorică, având la bază un compromis de 1,824 de trilioane de euro ce urmează să fie investiți în relansarea și dezvoltarea Uniunii Europene”, scrie Filat pe pagina sa de Fcebook.

Ex-premierul observă că în timpul negocierilor dintre liderii țărilor UE „nu a contat dreapta, nu a contat stânga, a contat doar interesul comun și soarta celor peste 540 de milioane de cetățeni pe care îi reprezintă”. „Așa cum am mai spus și în postările anterioare Uniunea Europeană nu doar că nu a intrat în disoluție, așa cum trâmbițau unele voci, dar a și transformat criza într-o oportunitate”, subliniază ex-premierul.
Totodată, Filat accentuează forța cu care va crește UE, trecând de astăzi la o nouă etapă de dezvoltare, având fondurile necesare pentru relansarea economiei europeane.

„Începând cu ziua de azi, Uniunea Europeană trece într-o nouă etapă de dezvoltare, care pe lângă asigurarea bunăstării propriilor cetățeni, o va proiecta în următorul deceniu ca pe o forță economică și geopolitică majoră, concurențială celorlalte mari puteri. Cele 750 de miliarde de euro fond de redresare și 1,074 trilioane de euro Cadru Financiar Multianual vor relansa economia europeană și vor asigura reziliența UE la ”șocurile viitorului” din ce în ce mai incert și mai sălbatic. Declarația președintelui Consiliului European, Chales Michel la încheierea summitului: ”Am reușit! Europa este puternică. Europa este unită”, exprimă pe deplin viitoarea realitate”, menționează Filat.

Nu în ultimul rând, ex-premierul a ținut să îl felicite pe președintele României, Klaus Iohannis, pentru faptul că țara pe care o conduce a obținut aproape 80 de miliarde de euro din acordul privind bugetul și relansarea UE, exprimându-și, în același timp, regretul pentru R. Moldova care are o clasă politică ce nu poate aduce la normalitate acest stat.

„Acest summit a fost un succes deosebit și pentru ai noștri de peste Prut. Felicitări României și președintelui Klaus Johannis pentru cele 80 de miliarde de euro pe care au știut să le obțină la masa negocierilor! Din păcate, în acest timp, Republica Moldova se zbate parcă într-un blestem al periferiei cu o clasă politică ce nu reușește să-și găsească nici ea și nici țării normalitatea și predictibilitatea atât de necesară”, a conchis Vlad Filat.

2 Comentarii
  1. Aculina spune

    Dupa cit rau ai facut pentru tara si oameni inca mai indraznesti sa mai dai sfaturi. Ai avut si timp si posibilitati sa faci mult bine pentru Moldova si locuitorii ei , dar ai preferat bine pentru tine si aliatii tai.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"