NordNews
Avem ce spune

Vlad Filat: R.Moldova trebuie să acceseze de urgență $100 mln. de la FMI pentru a putea face coronavirusului

„Fără a fi expert ori atotștiutor, cred că Republica Moldova trebuie să-și folosească toate resursele, inclusiv credite externe, pentru întărirea sistemului de sănătate și identificarea soluțiilor pentru susținerea economiei, în special al IMM-urilor”, susține fostul prim-ministru, Vlad Filat.
Potrivit politicianului, disponibilitatea FMI de a oferi Republicii Moldova 100 de milioane de dolari pentru a putea face față epidemiei de COVID-19 și pentru susținerea sectorului privat este o oportunitate ce trebuie accesată cât se poate de repede, scrie deschide.md

Ceea ce credeam că este posibil doar în filmele SF s-a întâmplat: omenirea a intrat într-un război total cu un inamic invizibil care macină de-a valma oameni și țări. Temelia sistemului internațional, politic și economic, se prăbușește în tăcere, iar lumea post-Covid 19 nu va mai fi aceeași. Țările se vor întoarce către ele însele, iar derogările de la Pactul de Stabilitate al UE acordate de Comisia Europeană pentru a permite statelor membre să-și sprijine economiile, limitarea circulației în interiorul UE dovedesc acest lucru.
Fără a fi expert ori atotștiutor, analizând doar comportamentul public al majorității actorilor statali, cred că Republica Moldova, asemeni altor țări, trebuie să-și folosească toate resursele, inclusiv credite externe, pentru întărirea sistemului de sănătate și identificarea soluțiilor pentru susținerea economiei, în special al IMM-urilor.

Potrivit fostului premier, perioada post-pandemie va fi caracterizată de un recul și haos economic la nivel mondial, iar Republica Moldova nu va fi ocolită.

Procesul de globalizare, cu care abia ne obișnuisem, va încetini, iar relațiile economice internaționale vor trece de la mondializare la regionalizare. Practic, exporturile către zone îndepărtate va scade masiv, dar va funcționa regional. Relațiile economice cu vecinii vor prevala”, afirmă Vlad Filat.

În acest sens, politicianul susține că păstrarea locurilor de muncă, a capacităților de producție și de export trebuie „să devină prioritară, iar acest lucru nu se poate face doar cu resurse proprii”.

Cu cât mai repede vom accesa creditul de la FMI, cu atât mai repede vom putea updata sistemul de sănătate pentru a face față epidemiei și vom putea interveni în sprijinul capitalului privat, generator de locuri de muncă și plus valoare”, a punctat el, pe pagina sa oficială de facebook.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"