NordNews
Avem ce spune

Vlad Filat: Republica Moldova are un viitor exclusiv european, iar alternativă la acest drum nu există

Acordarea statutului de țară candidat Republicii Moldova este dovada capacității țării noastre și a Uniunii Europene (UE) de a transforma o criză în oportunitate. De această părere este fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat. Într-o postare pe Facebook, politicianul susține că acest lucru va permite accesarea resurselor financiare europene, fapt care va ajuta la reducerea decalajelor și modernizarea în ritm alert a Republicii Moldova.

„Aceasta vine ca o continuare firească a efortului de integrare europeană ce a demarat în toamna anului 2009, fiind încununată de ridicarea vizelor și semnarea Acordului de Asociere, implicit și a Acordului de Liber Schimb (DCFTA) care a dus R. Moldova la integrarea economică cu peste 62% din economia noastră în spațiul comunitar, fapt ce astăzi este un argument forte în negocierile cu UE”, a declara Vlad Filat.

Potrivit acestuia, acordarea statutului de țară candidat va fi un succes atât pentru Republica Moldova, cât și pentru cetățenii săi.

„Acest statut de țară candidat este un mijloc prin care UE sprijină reformele în țara de extindere, cu asistență financiară și tehnică, în vederea aderării atunci când vor fi încheiate negocierile. În cadrul acestui statut, UE sprijină beneficiarul să implementeze reformele politice și economice prin fondurile de preaderare pregătindu-l astfel pentru drepturile și obligațiile ce vor veni odată cu aderarea. Trebuie menționat că acest efort ajută și UE să-și atingă propriile obiective, inclusiv o situație economică durabilă. Statutul de candidat la aderarea în Uniunea Europeana atrage după sine avantaje importante pentru statul nostru și pentru cetățenii săi. În acest moment Instrumentul de Asistență pentru Preaderare(IPA) are, și ar putea crește, un fond de 14,162 miliarde de euro menit să ajute țările candidate de la această dată, la o cât mai bună armonizare și integrare cu UE”, a mai scris fostul prim-ministru al R. Moldova.

Vlad Filat a enumerat și domeniile pe care se axează Instrumentul de Asistență pentru Preaderare (IPA).

„Instrumentul de Asistență pentru Preaderare se derulează pe 5 domenii:

  • Statul de drept, drepturile fundamentale și democrația;
  • Buna guvernarea, alinierea la acquis-ul UE, relații de bună vecinătate și comunicare strategică;
  • Agenda verde și conectivitate durabilă;
  • Competitivitate și creștere favorabilă a incluziunii;
  • Cooperare teritorială și transfrontalieră.

Aceste fonduri europene, derivate din statutul de țară candidat, vor viza practic toate domeniile societății: de la sprijinirea cu fonduri a agriculturii, la recalificarea forței de muncă, dezvoltarea și conectarea infrastructurii la cea europeană, justiție și bună guvernare până la trecerea la energia verde.”

În final, Filat a adăugat că din punct de vedere politic, Republica Moldova este de mult timp parte a Uniunii Europene.

„Chiar dacă nu suntem pregătiți conform normelor UE, ce are o legislație extrem de complexă (peste 83000 de pagini), din punct de vedere politic suntem de mult parte a Uniunii Europene. Cu toate că situația de securitate regională stă sub semnul războiului, iar diferite crize energetice, alimentare, sociale la nivel mondial își fac simțită prezența și în țara noastră, aceste lucruri nu trebuie să se transforme în vulnerabilități care pot schimba vectorul european. Republica Moldova are un viitor exclusiv european, iar alternativă la acest drum nu există, deoarece ar însemna ieșirea noastră din istorie”, a conchis politicianul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"