NordNews
Avem ce spune

Vladimir Putin: Unele state UE nu vor putea să renunţe la petrolul nostru

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a apreciat marţi că pentru unele ţări europene este imposibil să renunţe rapid la petrolul rusesc, conform propunerii Uniunii Europene, scrie digi24.ro

Negocierile între statele membre ale UE privind un embargo petrolier împotriva Rusiei au eşuat săptămâna aceasta din cauza vetoului Ungariei, care este puternic dependentă de importurile de ţiţei.

„Evident, unele state din UE, în a căror balanţă energetică ponderea hidrocarburilor ruseşti este deosebit de ridicată, nu vor putea să facă asta multă vreme, să renunţe la petrolul nostru”, a spus Putin la o şedinţă televizată cu managerii companiilor petroliere şi oficiali guvernamentali de la Moscova.

Liderul de la Kremlin a adăugat că sancţiunile occidentale şi un eventual embargou asupra petrolului rusesc au provocat creşterea globală a preţului ţiţeiului. El a arătat că prin renunţarea la energia furnizată de Rusia, Europa riscă să plătească cele mai mari preţuri la energie din lume pe termen lung şi să îşi submineze competitivitatea industriei. Deocamdată, a mai afirmat el, sancţiunile au aprins inflaţia chiar în Europa.

Rusia se confruntă cu cea mai puternică scădere a producţiei de petrol de după dezmembrarea Uniunii Sovietice, consemnează Reuters. Sancţiunile occidentale au contribuit la aceasta atât direct, cât şi prin complicarea vânzărilor din Rusia peste tot în lume.

„Există schimbări tectonice pe piaţa petrolieră, iar încheierea afacerilor ca înainte, conform vechiului model, pare improbabilă”, a spus Putin. Opinia lui a fost că este importantă crearea unui lanţ complet de la producător la cumpărătorul final.

Preşedintele le-a promis producătorilor de ţiţei ajutor din partea statului, inclusiv prin facilitarea accesului la credite şi asigurări.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"