NordNews
Avem ce spune

Vladimir Voronin, reales în funcția de președinte al PCRM

Vladimir Voronin a fost reales în funcția de președinte al Partidului Comuniștilor pentru încă 4 ani. Decizia a fost luată în cadrul celui de-al IX-lea Congres al PCRM, care s-a desfășurat pe 7 noiembrie. Anterior, Voronin a declarat că este gata să renunțe la conducerea formațiunii, scrie newsmaker.md


După finalizarea Congresului, Vladimir Voronin a făcut declarații pentru presă.

„Eram ferm decis să plec încă în luna septembrie, însă apoi am fost influențat de anumite circumstanțe. De exemplu, plecarea mai multor politicieni. Vorbesc acum despre Filip, Candu, Chirtoacă și, ultima picătură – plecarea lui Dodon. Nu am vrut să stau cu ei în același rând cu acești… nici nu știu cum să-i numesc. Eu am creat acest partid, eu am depus eforturi și să stau în rându cu acești… Chirtoacă, Usatîi?  Ei au plecat pentru că s-a terminat finanțarea. (…) Blocul nostru cu socialiștii este unul politic și invităm toate forțele de stânga să ni se alăture”, a declarat Voronin.

De asemenea, în cadrul Congresului s-a decis că formațiunea va avea cu doi vicepreședinți mai mult. Potrivit lui Constantin Starîș, aceștia vor fi aleși ulterior.


Vladimir Voronin a împlinit în luna mai 80 de ani. În primii zece ani din carieră a activat în domeniul panificației (1961-1971). Ulterior a lucrat în diverse organe administrative de stat. Renașterea națională a Republicii Moldova l-a prins pe Voronin în fotoliul de ministru al Afacerilor Interne, conform descrierii realizate de RISE.md.

De specialitate inginer-economist, politolog şi jurist, Vladimir Voronin a fost președinte al Republicii Moldova timp de două mandate consecutiv, între anii 2001-2009.

În 2009, după alegerile din 5 aprilie, partidele de opoziție au desfășurat proteste de amploare, care au degenerat în dezordini de masă. În iunie 2009, au avut loc alegeri legislative repetate, iar PCRM a pierdut majoritatea parlamentară. După alegerile parlamentare din 2019, PCRM a înregistrat cea mai dură înfrângere din istoria formațiunii, obținând doar 3,7% din sufragii, insuficient pentru a accede în parlament.

Vladimir Voronin a revenit în Parlament în urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, candidând pe lista Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

Este unul dintre fondatorii Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Inițial a fost copreședinte al formațiunii politice, iar din 2001 președintele acesteia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata