NordNews
Avem ce spune

Vladislav Pușnei, tânărul moldovean care a făcut 11.200 de kilometri cu bicicleta, prin Europa

A petrecut 66 de zile pe bicicletă, a străbătut 16 țări, a pedalat 170 de kilometri în fiecare zi, a trecut prin temperaturi de 1 grad la Nord și de 43 de grade la Sudul Europei, a cheltuit doar 250 de euro din banii proprii, cât a luat el de acasă. Este vorba de o călătorie valoroasă, care l-a făcut pe tânărul moldovean Vladislav Pușnei mai puternic și mai liber.
Fără trenuri și autobuze, Vladislav a ajuns la capătul Europei. Avea la el doar bicicleta, voința și dorința arzătoare de a descoperi lumea. Tânărul a pozat gol pușcă pentru a spune că suntem liberi și că avem un corp de oțel care ne permite să facem orice ne vine nouă în cap. ”Corpul nostru e o mașinărie mult mai puternică decât ne imaginăm noi, prieteni”.

„Am atins Capul Nord, situat la doar 2000 km distanță de Polul Nord. Eram la limita continentului. Nu mai aveam unde să merg cu bicicleta, nu mai exista uscat, doar nemărginirea oceanului. Și atunci am trăit sentimentul care îmi tăia răsuflarea, acela că am ajuns la capătul lumii”, povestește tânărul.

Timp de 66 de zile, studentul moldovean a trăit din mila necunoscuților de la care cerea apă, hrană și adăpost. De 8 ori a fost primit în casă de conaționalii noștri, stabiliți cu traiul peste hotare.
„Pe 4 iunie, am pornit de acasă, cu o bicicletă care cântărea 40 kg și cu 4 genți mari. Aveam la mine o grămadă de haine, fără de care mi-ar fi fost greu să rezist în frig și vânt, așa cum e în nordul Europei. Anume la nord am cerut de la străini adăpost, căci se înregistrau temperaturi de 1-2 grade, ploua și bătea puternic vântul. În centrul și sudul Europei, am dormit doar în cort. Când am ajuns cu bicicleta la Stockholm, am renunțat la o parte din bagaje, le-am trimis acasă și mi-am lăsat doar cortul, salteaua, ustensilele de bucătărie. Aici trebuie să mulțumesc X-style pentru că m-a ajutat cu echipamentul sportiv necesar. M-ar fi costat 8000 de lei să îl cumpăr. Erau săptămâni când mă scăldam în ocean, râuri, în ape reci ca gheața”, își amintește Vladislav.

Dar nu apa rece a fost marea provocare, ci trauma suferită la genunchi. A pedalat cu un singur picior din Suedia până în Franța.
„Genunchiul drept m-a durut vreo 2 săptămâni. Durerea a început în Suedia și s-a terminat în Franța. Acea distanță am făcut-o practic doar cu piciorul stâng. Din cauza durerii am făcut și o pauză, singura pauză din toată călătoria. M-am oprit la Berlin pentru o zi, iar acolo gazdă mi-a fost o familie de moldoveni”.

Vladislav este primul moldovean care a ajuns la punctul extrem nordic al Europei și la cel extrem vestic, pe două roți.
„Anul trecut, tot la Lisabona am mers cu bicicleta, deci pot spune că am văzut toată Europa pe bicicletă. În total, am făcut în jur de 20 de mii de kilometri pe două roți”. 

Fiind întrebat de ce face asta, Vladislav a răspuns:
„Sunt student, am doar vara liberă. În timpul anului de studii trebuie să învăț și să lucrez. Muncesc la Zoo Club și chiar nu am timp să descopăr lumea atunci. Nu fac asta pentru faimă, ci pentru că îmi plac la nebunie călătoriile cu bicicleta, mă deconectez de toate, descopăr lumea care e atât de fascinantă! Plângeam iarna când mă uitam la pozele cu Norvegia și Finlanda. Știam că vreau să ajung acolo. În plus, felul în care călătoresc îmi permite să economisesc.”

Vladislav va publica o carte despre această aventură, așa cum a făcut după călătoria de anul trecut, când a ajuns tot la Lisabona, dar prin sudul Europei.

Sursa: annasmolnitchi.wordpress.com

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"