A avut loc prima ședință a noului Parlament, ales în data de 24 februarie în baza noului sistem electoral „votul mixt”. Ședința în plen a fost prezidată de decanul de vârstă Eduard Smirnov, deputat din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Spre deosebire de prima ședință din 2014, de data aceasta, Smirnov a demonstrat relativ o mai bună stăpânire a limbii române, rezervă care nu i-a fost suficientă, atunci când a trebuit s-o înfrunte pe Marina Tauber, care, în loc să anunțe, conform Regulamentului, despre constituirea fracțiunii PP ȘOR, a apucat-o hăisa.
Cel mai bronzat dintre deputații noului legislativ s-a dovedit a fi, firește, liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc. Așezat geostrategic în chiar mijlocul Parlamentului, el părea un fel de Axis mundi sau (pe maldavinești ) „toate firele duc spre Plahotniuc”. Șeful națiunii privea detașat spectacolul drag inimii lui. De exemplu, se uita cu blândețe la Igor Dodon, când acesta repeta, aproape literă cu literă, discursul redactat, nu este exclus, chiar pe strada Armenească. Alocuțiunea propriu-zisă a Președintelui a fost de natură eclectică sau (iarăși pe maldavinești) unul tutti-frutti. Astfel, liderul cazat la Condrița, s-a lăudat în fața deputaților și reprezentanților corpului diplomatic prezenți în sală că Republica Moldova este membră a CSI, a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, a obținut statutul de observator în cadrul Uniunii Euro-Asiatice, exportă mărfuri fără taxe atât spre est, cât și spre vest, iar cetățenii merg fără vize atât în Rusia, cât și în Occident.
Igor Dodon consideră că Republica Moldova trebuie să trăiască bine și cu estul și cu vestul, doar că (oare unde-i logica președintelui?) politica externă a Chișinăului trebuie să fie nici pro-europeană, nici pro-rusă, ci … pro-Moldova ( idee pe care am auzit-o în campania electorală din gura lui Plahotniuc).
Președintele a ținut neapărat să vorbească și în rusă, ca să-l înțeleagă toți deputații. Acum, nu ne rămâne decât să ne imaginăm că Putin începe să vorbească în Duma de Stat în tătară sau în bașchiră.
Deputații socialiști, democrați și șoriști au anunțat despre constituirea fracțiunilor parlamentare, iar cei de la blocul ACUM au adeclarat că se vor gândi 10 zile, cât le permite Regulamentul.
Ședința de astăzi a fost închisă de același Eduard Smirnov din cauza lipsei, deocamdată, a unei majorități parlamentare. În final, acesta a rostit un jovial: „Spasibo, la revedere!

Articolul precedent
Anatol Moraru // Primăvara pe câmpii,/ hai să mai votăm, copii!
Următorul articol