NordNews
Avem ce spune

Voldemar Crețosu// Despre geniile care ne inspiră și „geniile” care ne conduc

Multe dintre marile genii ale omenirii – inventatori, scriitori, pictori, muzicieni etc. – n-au fost, în copilărie și adolescență, elevi/ studenți eminenți, însă au reușit, datorită talentului cu care au fost înzestrați și prin multă-multă muncă, să devină nume grele în istoria omenirii.
Bill Gates, de exemplu, nu a absolvit facultatea, așa cum nici Eminescu nu și-a terminat studiile (deși oricând ar fi putut să susțină un doctorat în filosofie, dar n-a dorit), Pușkin, care pentru ruși e „наше всё” a fost și el un elev mediocru. Adică, exemple sunt multe…
Și printre șmecherii care ne conduc astăzi sunt din cei care n-au prea sclipit la învățătură, în tinerețea lor „de demult și de departe”, vorba clasicului.
Zinaida Greceanâi, bunăoară, a studiat la Colegiul Financiar-Bancar, apoi la Universitatea de Stat din Moldova și, cum zic gurile rele, n-a fost, nici pe departe, o studentă exemplară.
Alții (care tot „politicieni” se numesc) nici n-au absolvit o facultate, la vremea lor, abia după ce s-au pricopsit și-au amintit că n-ar fi rău să aibă și ei o diplomă în stenkă, așa cum e primit la moldoveni. Nu că tare i-ar trebui, dar… să fie!… Un exemplu, în acest sens, e actualul ministru al Economiei, Chiril Gaburici. Dar mai sunt ca el…
Mai rău când unii ca ăștia vor numaidecât doctorate și publicații…
Firește, departe de dânșii (ba chiar le sunt străine!) capacitățile, puterea de muncă, talentul/ talentele înaintașilor. Ba mai mult, în cazul lor, reușita la învățătură ar fi fost un însemn al seriozității, al punctualității și (de ce nu?) al omeniei. Or, credeți că celor care, în copilărie, nu le păsa de viitorul lor, le va păsa acum, la maturitate, de viitorul altora?
Aha, o figă!…    

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"