Se știe că, după căderea comunismului, au pus mâna pe putere (și nu doar pe putere…) foștii nomenclaturiști, KGB-iști, adică oameni din sistem, de pe la noi și de pe aiurea – Ion Iliescu, Boris Elțin, Petru Lucinschi etc. Oamenii (entuziaști) sperau să scape de ciuma roșie și, când colo, aceleași fețe…
Din păcate, aceleași fețe le-am mai văzut, de la independență încoace, unele le mai vedem și azi, după atâția ani…
În perioada sovietică, Dumitru Diacov, deși se născuse într-o familie de deportați basarabeni (având, deci, „origini cu probleme”), a reușit, totuși, să se afirme. Încă din perioada studenției devine membru de partid, tot dânsul a fost instructor pentru ideologie la Comitetul Central al Organizaței de Komsomol din Moldova, iar între 1988 și 1989 – consultant la Departamentul de Relații Externe al Comitetului Central al PCUS. Se vehiculează c-ar fi fost ofițer KGB, dar nu băgăm mâna-n foc dacă a fost așa sau nu.
După prăbușirea Uniunii Sovietice, Diacov se orientează repejor și devine apoi promotor al mersului spre Europa al Moldovei. În perioada 1994-1998, îndeplinește funcția de Președinte al Delegației Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, iar septembrie 2005 a fost membru al delegației Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Păi, cu asemenea politicieni mă tem că nu pupăm noi în viața asta integrarea pe care ne-au tot promis-o (că acum, din câte se pare, au cam uitat de ea).
Între 1971 și 1973, fostul primar al capitalei, pro-europeanul Serafim Urechean, a fost secretar al Comitetului raional al Partidului Comunist de la Briceni. Mai mult, în perioada 1983-1985, Urechean a studiat la Școala Superioară de Partid din Leningrad. Apoi activează în cadrul Comitetului Central al Partidului Comunist din R.S.S.M. A fost inspector și secretar doi al Comitetului raional Anenii Noi al P.C. din R.S.S.M. În noiembrie 1985 a fost ales ca președinte al Comitetului executiv raional Anenii Noi de deputați ai poporului (1985-1987).
Ieri, Mihai Ghimpu a declarat, la emisiunea Politica de le TV 8 că (în 2009) Urechean ar fi cedat Partidului Democrat Procuratura Generală contra unei sume de peste un million de euro (anterior, unele voci ziceau c-ar fi fost vorba de două milioane). Dacă așa e, trebuie să-i fim recunoscători…
În perioada Mișcării de Eliberare Națională, Vladimir Voronin era ministru de Interne, iar fostul președinte Nicolae Timofti l-a judecat, în ianuarie 1987, pe disidentul Gheorghe David (dacă tot nu se poate să nu amintim de păcatele din tinerețe ale celor care ne conduc sau ne-au condus).
În concluzie, dragi moldoveni din toate țările, până acum avut-am cu ce și cu cine defila. Vom trăi și vom vedea ce-o fi mai departe…

Articolul precedent