NordNews
Avem ce spune

Voldemar Crețosu // Profilul unui profitor politic – Alexandr Usatîi

Este deja cunoscut faptul că multe persoane care aderă la anumite partide au ca scop doar profitul personal și nu au nicio legătură cu interesele cetățenilor. În special este cazul celor care se alătură din mers unor formațiuni politice aflate la guvernare. Este și cazul deputatul socialist Alexandr Usatîi, traseist politic și profitor, prins deseori cu minciuna, dar și cu mituirea alegătorilor, doar pentru a obține anumite funcții.

În contextul în care în ultimul timp este condamnat traseismul politic de către actuala guvernare, am identificat și mulți deputați din actuala guvernare care au ajuns în funcțiile pe care le au doar după ce și-au trădat fostele echipe politice. În special, așa s-a întâmplat cu actualii socialiști. Or, chiar liderii lor – Zinaida Greceanîi, și Igor Dodon sunt veritabili traseiști politici. Se pare că Igor Dodon a reconstruit PSRM de persoane care corespund modelului său – Ion Ceban, Vladimir Țurcan, Andrei Neguța și mulți alți foști comuniști. Printre aceștia este și Alexandr Usatîi, considerat la Bălți un mitoman veritabil, or, a fost prins de mai multe ori cu „mâța-n sac”.

Alexandr Usatîi a fost membru al Partidului Comuniștilor din 2003, adică în perioada când această formațiune era la guvernare. Și, se pare, nu a aderat dezinteresat, pentru că doar peste câțiva ani este numit viceprimar de Bălți. Este demis din PCRM în 2015 pentru proasta organizare a activităților prilejuite de 9 Mai. Tot atunci este demis și din funcția de viceprimar. Imediat aderă la PSRM, iar „gurile rele” spun că demiterea sa din PCRM a fost cauzată anume de intenția acestuia de a trăda formațiunea și a adera la socialiști.

Ulterior au ieșit la iveală mai multe abuzuri pe care le-a comis în funcția de viceprimar. Fostul primar al Bălțiului, Nicolai Grigorișin afirma că „apogeul corupției în oraș a fost în 2011-2015 când orașul era condus de facto de viceprimarii Octavian Mahu și Alexandr Usatîi”.

La alegerile locale noi din 2018, Usatîi a pierdut lupta pentru funcția de primar, însă campania electorală a fost marcată de un șir de scandaluri, Usatîi fiind prins în mai multe cazuri cu mită electorală, inclusive împărțind pachete cu produsele din partea Fundației de binefacere a soției lui Igor Dodon. Cazul a ajuns chiar și în raportul de monitorizare realizat de Asociația Promo LEX.

Și la alegerile parlamentare din 2019, echipa socialistului Usatîi la Bălți a fost acuzată de contracandidați de fraude și abuzuri electorale.

Un alt episod despre care Alexandr Usatîi preferă să nu vorbească este momentul în care a fost prins în direct la un post de televiziune cu minciuna. El a negat că a avut o întrevedere cu fostul ambasador SUA James Pettit, dar contracandidatul său a prezentat poze de la întrevedere, publicate de Ambasada SUA.

Fost adept al lui Voronin, Usatîi îl consider astăzi pe Dodon drept unul din idolii săi politici și pledează pentru transformarea Republicii Moldova în țară prezidențială. Tot el este cel care le-a promis cetățenilor salarii de 600 de euro și pensii de 300 de euro, în schimb a votat legea care exclude obligativitatea achitării unor indemnizații bianuale persoanelor cu venituri mici.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"