NordNews
Avem ce spune

Voldemar Crețosu// Pur și simplu „n-ai cui” și „n-ai cu cine”   

Oricît am pretinde că nu ne interesează, politica are întotdeauna ceva cu noi și se bagă cu de-a sila în viața noastră. În RM – nu doar înainte de alegeri – fac politică țăranii în beci, fac politică orășenii în bucătărie, fac politică bătrînelele la piață, face politică Marchel după liturghie.

Atîta timp cît „politica” profanilor nu dăunează celei pe care o fac politicienii, e bine. Însă cînd celor de sus nu le convine, poate să iasă rău. Pentru că numai ei au dreptul să facă politică, deși ceea ce fac dumnealor e doar un fel de.

 

Zilele acestea, pe rețelele de socializare a apărut un filmuleț, în care un profesor de la Liceul „Mihail Sadoveanu” din Ocnița îi îndeamnă pe elevi să meargă la alegeri și să o voteze pe Maia Sandu. Entuziasmul apostolic al dascălului l-a supărat rău pe prim-ministrul Ion Chicu, iar acum profesorul riscă să fie cercetat disciplinar.

În fond, omul i-a îndemnat pe elevii săi să iasă la vot, să se implice, dacă vor ca lucrurile să se schimbe. Adică ne plîngem că tinerii nu participă la alegeri, iar cînd se găsește cineva care îi îndeamnă să o facă, ne supărăm. Ai-ai-ai, domnule Chicu.

 

În toamna lui 2012, și un profesor de la Școala de meserii nr. 5 din Bălți a intrat în atenția opiniei publice după ce și-a exprimat antipatia față de aroganța rușilor care ne-au „eliberat” și au uitat să se întoarcă acasă.

 

Săptămîna trecută, la gimnaziul din Hiliuți, Rîșcani, a fost inaugurat cu oleacuțîcă de fast un nou grup sanitar. La ditamai evenimentul au participat președintele raionului Rîșcani, Vasile Secrieru, deputatul Vladimir Mizdrenco, primarul de Hiliuți. știm cum a fost – cu panglică, poze și laudă (deșartă) pe facebook. Păi, domnilor tovarăși, asta nu miroase a politică?

Nelea Diaconu, profesoara de limba franceză la gimnaziul Hiliuți care a criticat inaugurarea tualetei, a fost chemată „la covor” de către președintele raionului. Mai mult, acesta i-ar fi zis doamnei că din cauza dumneaei, gimnaziul din Hiliuți nu va mai primi niciun ban.

 

Astăzi, nici prin aulele universitare profesorii nu mai vorbesc, ca acum 20-30 de ani despre valori și idealuri naționale. Ori le e frică, ori pur și simplu „n-ai cui” și „n-ai cu cine”.

„Pedagogii [trebuie] să se ocupe de lecții în școli, nu de politică. De politică are cine se ocupa.”, ne asigură prim-ministrul.

 

„Dragii” noștri guvernanți, dacă vă auziți ce spuneți, atunci, vă rugăm frumos, lăsați în pace pe oamenii – mai ales cei din sate – care au un post de muncă și nu-i obligați să spurce porțile oamenilor cu ziarele voastre. De ce ei trebuie să se certe cu lumea, și nu voi? Ieșiți în fața oamenilor și spuneți-le de ce nu v-ați îndeplinit promisiunile, de ce v-ați amintit de durerile și nevoile lor tocmai acum, cînd vin alegerile, de ce așa, de ce pe dincolo. Baftă!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"