Ultimele acțiuni ale structurilor statului, începând de la eliberarea din penitenciar a raiderul Veaceslav Platon și până la presiunile asupra Băncii Naționale (BNM), demonstrează existența unui plan pus la cale de președintele Igor Dodon, care după ce a preluat controlul practic asupra tuturor instituțiilor statului, vrea acum să controleze și BNM, cu scopul organizării unui nou jaf bancar.
Presiunile asupra Băncii Naționale și intenția lui Igor Dodon de a prelua controlul asupra banilor gestionați de BNM au ieșit la iveală imediat ce Igor Dodon și-a asigurat guvernarea, adică la sfârșitul anului 2019. „Prima rândunică” a fost „ideea” lansată de șeful statului ca o parte din rezervele BNM să fie transferate în bugetul de stat pentru proiecte de infrastructură. Cu alte cuvinte, rezerva valutară a țării, care este principalul scut al țării în caz de criză economică, sau devalorizarea monedei naționale, să treacă în gestiunea guvernului, sau mai exact a lui Igor Dodon.
Ideea a fost atât de stupidă, iar scopul ei atât de vădit, încât nu a fost susținută nici măcar de subalternii lui Dodon, astfel încât a fost nevoit să renunțe.
Ulterior, Dodon și-a făcut un aliat – pe Veaceslav Platon, cel mai mare „specialist” în devalizări din întreg spațiul CSI. Platon a fost surprins în timp ce îi explica procurorului general Alexandr Stoianoglo cum să deposedeze de acțiuni investitorii „Victoriabank”. Ceea ce nu s-a strecurat în presă este însă schema lui Platon cum să fie devalizată Banca Națională. De un miliard de dolari, adică o treime din rezervele valutare ale țării. O nimica toată pentru unul de talia lui Platon. Iar de îndată lui Dodon i-au sclipit ochii.
Doar că situația e mai complicată decât pare la prima vedere. Banca Națională a rămas una din puținele instituții asupra căreia Igor Dodon nu a preluat controlul. Iată de ce, prima acțiune din scenariul Dodon-Platon este schimbarea conducerii Băncii Naționale, prin înlocuirea actualului guvernator Octavian Armașu cu o persoană obedientă – și anume deputatul socialist Vladimir Golovatiuc. În acest scop au început deja presiuni asupra conducerii BNM, perchezițiile de joi anunțate de CNA fiind doar un element al acestora. Recent, guvernarea a lansat și o inițiativă de a slăbi statutul angajaților BNM prin retragerea unor garanții de care se bucură în prezent, garanții pe care le au toți angajații unor astfel de instituții în toate statele.
Nu a rămas foarte mult timp până când scopul și miza acestor atacuri, și scenariul pus la cale vor fi vizibile pentru oricine. În acest context, este puțin probabil ca Fondul Monetar Internațional, care a inițiat recent discuții în vederea semnării unui nou acord cu Republica Moldova, va fi de acord să mai finanțeze o guvernare care vrea să fure rezervele valutare ale statului