NordNews
Avem ce spune

Volodimir Zelenski l-a demis pe reprezentantul special al Kievului pentru reglementarea transnistreană

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a demis pe reprezentantul special al Kievului pentru reglementarea transnistreană, Iuri Klimenko, scrie ZdG.md

Potrivit unui decret publicat pe site-ul Administrației Prezidențiale de la Kiev, pe 26 decembrie, Iuri Klimenko a fost numit în funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Ucrainei în Republica Argentina.

Pe 8 februarie 2022, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a numit pe Iuri Klimenko în funcțai de reprezentant special al Kievului pentru reglementarea transnistreană. Anterior, Iuri Klimenko a lucrat în Ambasadele Ucrainei din țările Benelux și SUA. În perioada 2005-2006 a fost consul general al Ucrainei la Salonic (Grecia), iar din 2006 până în 2010 – consul general al Ucrainei la Barcelona (Spania).

În perioada 2011-2013, el a ocupat funcția de prim-adjunct al șefului Direcţiei generale pentru relații internaționale de pe lângă administrația prezidențială a Ucrainei. După aceea, până în aprilie 2021, a fost reprezentant permanent al Ucrainei la Oficiul ONU și la alte organizații internaționale de la Geneva.

În octombrie 2021, fostul reprezentantul Special al Ucrainei în cadrul negocierilor pentru reglementarea transnistreană, Viktor Krizhanivsky, a decedat. Detalii aici

Ucraina este mediator în reglementarea transnistreană în formatul „5+2”, la care R. Moldova și regiunea transnistreană sunt participante ca părți ale conflictului, Rusia, Ucraina și OSCE – sunt mediatori, iar SUA și Uniunea Europeană – observatori.

Regiunea transnistreană nu este recunoscută de niciun stat din lume. Teritoriul și-a declarat „independența” în 1991. Acesta a fost urmat de conflictul armat din 1992, care a ucis câteva mii de oameni. R. Moldova nu a recunoscut secesiunea PMR. Relațiile dintre R. Moldova și regiunea transnistreană, unde este staționată până astăzi armata a 14-a, rămân nerezolvate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"