NordNews
Avem ce spune

Vor învăța la școală cum să tragă cu arma și tehnici de supraviețuire. Elevii din Polonia vor avea lecții de tir obligatorii

De la 1 septembrie, lecțiile teoretice, dar și în poligoane vor fi obligatorii pentru elevii de clasa a 8-a și liceenii din Polonia, au decis autoritățile poloneze în contextul războiului din Ucraina, relatează libertatea.ro.

„În scopul familiarizării cu armele, elevii vor avea lecții de tir. În acest fel, polonezii vor putea să se apere”, a spus ministrul polonez al Educației, Przemysław Czarnek, la televiziunea Republika, potrivit publicației citate.

„Dacă am fi făcut această propunere în urmă cu doar câțiva ani, ne-am fi confruntat cu critici puternice din partea opoziției. Dar astăzi cred că suntem cu toții de acord că pregătirea pentru apărare trebuie să revină”, a mai declarat ministrul.

Liderul polonez este convins că invazia Rusiei în Ucraina forțează „o revizuire a problemei educației în domeniul armelor în rândul tinerilor”. Astfel, de la 1 septembrie, elevii de clasa a 8-a, dar și cei din primele clase de liceu vor învăța la școală cum să se apere, mai precis cum să folosească o armă.

Elevii mai mari, din clasele a XI-a și a XII-a, urmează lecții de „educație pentru securitate” încă din 2017, când a avut loc reforma învățământului, notează sursa citată.

Tehnici de salvare și prim ajutor Totodată, pe lângă lecțiile de tir propriu-zise, elevii vor învăța, potrivit ministrului, tehnici de salvare și prim ajutor și vor dobândi noțiuni despre securitatea statului. Scopul este de a-i pregăti pe elevi pentru amenințările războiului, în contextul invaziei rusești din Ucraina.

Modificările din programa școlară vor intra în vigoare în luna septembrie a acestui an, însă elevii de gimnaziu vor avea mai întâi parte de ore de teorie, anunță presa poloneză. Pentru a înțelege mai întâi elementele de bază ale utilizării în siguranță a armelor, înainte de a lua cu asalt poligoanele de tragere.

Un alt motiv ar fi că, deocamdată, lipsește personalul calificat care să-i instruiască pe copii. „Este greu de imaginat că un profesor de geografie sau de educație fizică ar putea da lecții despre licențierea armelor sau despre tir, după un scurt curs de formare. Și nu există mulți instructori specializați, deoarece polonezii nu erau interesați în masă de arme. Cel puțin până la izbucnirea războiului din Ucraina”, notează publicația poloneză Oko Press.

„Dacă vreți pace, pregătiți-vă pentru război”

Totuși, având în vedere evenimentele din ultimele luni, interesul polonezilor pentru arme se schimbă, potrivit sursei citate. „Dacă vreți pace, pregătiți-vă pentru război”, le-a spus în repetate rânduri premierul Mateusz Morawiecki cetățenilor polonezi.

De aceeași părere este și avocatul poporului pentru drepturile copilului, Mikołaj Pawlak. „A le permite copiilor să învețe cum funcționează o armă are rolul de a-i face să se simtă mai în siguranță”, explică el.

„Conform legislației poloneze, un copil de 15 ani poate fi educat în materie de sexualitate, așa că de ce n-am putea instrui minorii și în domeniul apărării?”, a subliniat avocatul poporului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"